8. avgust 2020.8. avg 2020.
foto: 013info.rs

foto: 013info.rs

Aranžmani vrede i kada agencija bankrotira

Turističke agencije, ukoliko se ispisuju iz registra, dužne su da sve ugovorene aranžmane realizuju, rekao je direktor Yute Aleksandar Seničić.

Nedavno je osam turističkih agencija zatražilo ispis iz registra organizatora putovanja, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a Seničić ističe da do sada nema informacija da će te agencije prestati da rade.

-Zakon omogućava, da privredno društvo ostane da radi normalno kao posrednik u turističkim uslugama. Moći će samo da prodaju tuđe aranžmane, a ne da ih proizvode - izjavio je Senčić za Tanjug i dodao da će ove agencije imati obavezu da realizuju putovanja po zamenskim vaučerima, kada putnici budu hteli i to bude bilo moguće.

Podsećamo, Vlada Srbije donela je uredbu o zamenskim putovanjima tzv. vaučerima, kojima putnici koji su ranije uplatili aranžmane mogu da izaberu nov aranžman koji će se realizovati do 31. decembra 2021. godine.

-Ne treba unapred pričati da li će bankrotirati. Svakako je situacija jako teška ali bitno je da putnici znaju da zamenski vaučeri imaju pokriće u osnovnim polisama osiguranja koje svaki organizator putovanja mora da poseduje - rekao je Seničić i dodao da u zavisnosti od veličine agencije i broja putnika, polise se kreću od 200.000 do 400.000 evra.

Prema njegovim rečima ukoliko ipak dođe do nekog bankrota turističkih agencija putnici će biti upućeni na osiguravajuće društvo koje je izdalo polisu osiguranja.

U registru organizatora putovanje je trenutno više od 480 agencija, a procenjuje se da je trenutno na trži[tu oko 350.000 vaučera za zamenska putovanja.
daljine.rs

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa