Info

(8. avgust 2020.)

Obeležje za medije pod kontrolom vlasti

foto: www.381vesti.com

foto: www.381vesti.com

Društvena mreža Tviter objavila je da će od sada obeležavati naloge medija čija uređivačka politika je pod kontrolom vlasti.

Nove oznake će se primenjivati na sve medijske kuće u kojima je vidljiv uticaj države na uređivačku politiku pomoću finansiranja, političkih pritisaka i kontrole nad procesom produkcije i distribucije. Do sada su ovu oznaku od većih medija dobili Čajna dejli, Raša tudej i Sputnjik.

Tviter je objavio da je postupak označavanja započet prvo u nekoliko zemalja predodređenih za to, ali da će se širiti i na ostatak sveta. Ova društvena mreža planira da označava i naloge pripadnika vlasti, ali samo zvanične, ne i privatne. Odluku o obeležavanju naloga Tviter je doneo posle salvi kritika zbog širenja dezinformacija i propagandnih kampanja.

Osim borbe protiv dezinformacija, cilj ove odluke je i “pružanje konteksta” korisnicima koji na društvenim mrežama prate vesti.Tviter međutim nije pionir u ovim naporima, nekoliko platformi, poput Jutjuba, to već čini. Da se podsetimo, Tviter je već ranijepočeo da obeležava neprikladne tvitove političara.
Kamatica

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa