10. avgust 2020.10. avg 2020.
Foto: RTV. rs

Foto: RTV. rs

Kon: Decu protiv virusa korona vakcinisati samo ako imaju hroničnu bolest

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da Beograd u ovom trenutku nije žarište virusa korona, ali je mogućnost brzog širenja virusa i dalje vrlo velika.

On je gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, ocenio da nije "najpametnije" vakcinisati decu jer ona imaju najblaže simptome, osim ako nemaju neku hroničnu bolest.

Ukoliko roditelji žele da vakcinišu svoje zdravo dete, moći će to da urade, rekao je Kon.

Kon je naveo da mu je teško da veruje da će se epidemija virusa korona ugasiti brzo.

"U svakom slučaju nekoliko godina bi trajalo bez vakcine, to je sigurno. Sve zavisi kako će virus da se ponaša u budućnosti. Sve je manja mogućnost da on nestane. Dakle, ostaje ovde", naveo je i dodao da je nepoznanica kako će se situacija dalje odvijati.

Na pitanje treba li da se strahuje zbog mogućeg spajanje virusa korona i gripa, rekao je da će korišćenje zaštitinih maski biti korisno i za grip.

Kada je reč o početku nove školske godine, kazao je da u osnovnim školama još nije definisano da li će se stalno nositi maske na časovima i najavio detaljnije informacije o tome za sutra.

Kako je naveo, sigurno je da djaci posle odmora neće moći da se vrate bez maski i bez pranja ruku, odnosno dezinfekcije ruku u učionicu.

"Najbolje je da roditelji svakog jutra pre polaska u školu mere temperaturu. Svako dete koje ima povišenu temperaturu ne treba da dodje", rekao je Kon.

Škole će voditi računa da imaju dezinfekciona sredstva, ubruse i ostalo i da izmedju smena obezbede odgovarajuće čišćenje i dezinfekciju.

Kako je predloženo, razredi u osnivnim školama biće podeljeni tako da maksimum bude 15 djaka u učionici i oni će imati četiri časa.

Stariji učenici, srednjoškolci, imaju više mogućnosti, oni će moći da imaju onlajn nastavu, ali će se to periodično menjati.

"Oni koji moraju da idu na praksu će morati da idu", rekao je Kon.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa