10. avgust 2020.10. avg 2020.
Situacija svaki dan sve bolja, ali nema opuštanja

Situacija svaki dan sve bolja, ali nema opuštanja

Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, sa rezultatima od subote, od 24 prvi put testirana lica, samo jedno je pozitivno. Trenutno su u Kovid bolnici u Šapcu smeštena u 144 pacijenta. Bilo je 4 prijema i 13 otpusta iz bolnice. Na respiratoru se nalazi 5 osoba, a tokom vikenda je jedno lice preminulo. Ove podatke je, na današnjoj konferenciji gradskog Štaba za vanredne situacije, saopštio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Prema podacima kojima raspolaže Štab, 37 Šapčana je izgubilo borbu sa Kovidom samo u šabačkoj bolnici.

Direktorka Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić" dr Jasmina Stanković navela je da je tokom vikenda u kovid ambulanti pregledan znatno manji broj pacijenata, nego u prethodnih mesec i po.

-Ukupno smo imali 146 pacijenata koji su se javili u kovid 19 ambulantu, od toga u subotu 91 i juče 55. Za oba dana je 40 pacijenata prvi put pregledano. Neposredno pred konferenciju su stigli njihovi rezultati i njih 10 je pozitivno. Nismo dobili rezultate retestiranja za sve ove dane, koje smo slali u Batajnicu. Ukupno smo od 6. avgusta poslali 189 uzoraka, rekla je dr Stanković.

Kada je u pitanju privremena kovid bolnica u Sali Ekonomske škole gradonačelnik Zelenović je izjavio da se danas video sa potpukovnikom Mićovićem, koordinatorom privremene bolnice, i da su se dogovorili da će u sredu imati sastanak na kom će biti predstavnici svih zdravstvenih ustanova gde će biti iznet predlog Štabu koji su sledeći koraci u vezi za ovom bolnicom.

-Mi u ovom trenutku mislimo da je taj objekat jako važan i koristan u sistemu zaštite i u dogovoru sa nadležnima dalje ćemo postupati tek kada ispratimo situaciju tokom ove sedmice. Za sada to ide onako kako smo radili na tome. Borba protiv zaraze u Šapcu je sistemska i organizovana i svako u sistemu radi svoj posao. Posle nešto malo više od mesec i po dana došli smo do toga da sa više od stotinu dnevno dođemo do jednog, dva i pet pozitivnih. To je dobar pokazatelj. Moramo biti oprezni jer je više od 500 ljudi i dalje pozitivni i nešto više od toga su kontakti. Moramo u sledećim nedeljama ispratiti sva ta lica i voditi računa da se ne desi neki nov slučaj. Pred nama je još uvek značajna borba. Ne znamo koliko će još trajati, ali svi resursi i kapaciteti Grada Šapca su usmereni ka tome da se pobedi zaraza, a da se istovremeno život ne zaustavi, rekao je gradonačelnik.

Uočena su određena popuštanja u disciplini tokom vikenda, tako da je Komunalna policija, u kosultaciji sa Osnovnim javnim tužilaštvom preduzela mere protiv pojedinih ugostitelja. Gradonačelnik je istakao da će svako nepoštovanje propisa i mera biti sankcionisano.

-Najveći doprinos borbi daju zdravstveni radnici u Domu zdravlja i Opštoj bolnici. Da bi sistem mogao da se vrati u normalu i Opšta bolnica izađe iz kovid režima, potrebno je da svi damo maksimum.

Dr Stanković je naglasila da je epidemiološka situacija u Gradu svakog dana sve bolja, ali da nema mesta opuštanju.

-To samo znači da smo na pravom putu. Tek ove nedelje imamo povratak broja pozitivnih na vrednosti koje su bile u junu, pre nego što se desio nagli skok. Ne možemo još reći da smo pobedili zarazu, kako bismo došli do toga da nemamo kovid 19 pozitivnih, rekla je direktorka Doma zdravlja.

Gradonačelnik veruje da će najveći broj mera ostati na snazi i po isteku vanredne situacije.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa