11. avgust 2020.11. avg 2020.
Blagi porast broja obolelih

Blagi porast broja obolelih

U protekla 24 časa na teritoriji grada Šapca zabeleženo je još 11 slučajeva pozitivnih na infekciju kovid 19. U Opštoj bolnici Šabac nalazi se 133 pacijenta. Dva lica se nalaze na respiratoru. Zabeležen je još jedan smrtni slučaj.

-Juče se u kovid 19 ambulantu javilo 158 pacijenata. 34 lica su se javila sa simptomima sumnjivim na virus kovid 19 dok su ostali bili kontrolni pregledi. Juče je odrađeno 97 PSR testova i 16 seroloških testova – kaže direktorka Doma zdravlja doktorka Jasmina Stanković i dodaje da su uzorci za retestiranje od prethodnih dana poslati u Nacionalnu referentnu laboratoriju i da se očekuju rezultati.

Kako kaže komandant Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović ovo je iznenađujući broj novoobolelih.

-U ritmu u koji smo ušli u poslednjih sedam dana i kojim se smanjivao broj novoobolelih, bilo je za očekivati da za naredne dve do tri sedmice dođemo na nivo u kome, u dogovoru sa Kriznim štabom Vlade RS, možemo razgovarati o narednim koracima. Međutim, danas imamo 11 pozitivnih, što je potpuno iznenađujući broj za sve nas – istakao je Zelenović.

Komandant gradskog štaba navodi da ne može da se zabrani ljudima da idu na bazene u okolne opštine u kojima je takođe uvedena vanredna situacija. Kako on kaže, ima utisak da će se ovaj broj obolelih povećati, a to je zabrinjavajuće.

-Apelovao sam na Krizni štab kao i na ZZJZ da se na teritoriji njihove nadležnosti, a to je Mačvanski okrug primenjuju iste mere koje se primenjuju i u gradu Šapcu a to znači da ne rade bazeni. U uredbi Kriznog štaba Vlade Republike Srbije piše da na teritorijama lokalnih samouprava gde je proglašena vanredna situacija ne rade bazeni.

Istakao je da se o ukidanju vanredne situacije može razgovarati tek onda kada ne bude bilo novoobolelih.

U protekla 24 sata na teritoriji našeg grada kontrolisano je 261 lice u samoizolaciji a od toga sedam nenajavljenih odlazaka na adresu. Načelnik Gradske uprave Milan Vasić dodaje nije bilo osnova za pokretanje krivičnih postupaka.

-Na društvenim mrežama i konferencijama za štampu poverenika Srpske napredne stranke ponovo se otvorilo pitanje da li je gradski Štab na vreme uveo i doneo odluku o uvođenju vanredne situacije u gradu Šacu. Čini mi se da smo negde razrešili dilemu da li smo postupali po dopisama ZZJZ i kakve su se mere primenjivale u gradu. Ono što ja želim da poručim i kažem sa ovog mesta je nakon dopisa ZZJZ od 26. juna gde nas upozoravaju na povećanje broja pozitivnih i predlažu mere koje je neophodno uvesti mi smo već 27. juna doneli zaključak i ugradili sve te mere u svoj obavezujući zaključak i naložili kontrolu tih mera – rekao je Milan Vasić i dodao da je na sednici gradske skupštine na kojoj se razmatralo uvođenje vanrednog stanja direktor OB, kao predstavnik SNS bio uzdržan.

-Sada nas optužuju da nismo na vreme proglasili vanrednu situaciju a nisu glasali za tu odluku. Mislim da ove cifre i poslednje vreme govore da smo doneli dobru odluku i da smo primenili dobre mere.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa