13. avgust 2020.13. avg 2020.
Ljubav isključuje nasilje
Kako prekinuti nasilnu vezu?

Ljubav isključuje nasilje

Stručnjaci kažu da je za naše prve veze najvažnije da budu zdrave, ali ko će ti pomoći da „ozdraviš“ ukoliko si već u „dubokom“ problemu
Ukoliko se osećaš loše u vezi, ako ti tvoj partner nanosi emocionalnu i fizičku bol, a vaše svađe su postale nepodnošljive, znaj da to samo od sebe ne prolazi i nije nešto što se svima dešava. Verujem da se trudiš, udovoljavaš mu do beskraja, ali time ništa ne rešavaš. Teške reči i uvrede ne prestaju. Svaki put je sve gore.
Međutim, koliko god ti se čini da izlaza nema, molim te, zapamti – niko nije dužan da bude u nasilnoj i nezdravoj vezi. Svako ima pravo na život bez nasilja!

Prema istraživanjima, 90% žrtvi nasilja su osobe ženskog pola. Ono je oduvek prisutno. Vekovima unazad je tolerisano i na njega se gledalo kao na ličnu stvar i problem. U današnje vreme svaki vid nasilja se smatra zločinom!

Sramota i krivica
Kada si u nasilnoj vezi osećaj sramote i stida što si izabrala takvog partnera izjeda. Često se pitaš „kako se to meni desilo?“. Stidiš se da podeliš sa drugima ono kroz šta prolaziš i kako se osećaš. Nalaziš se u začaranom krugu i ne vidiš izlaz.

Međutim, nisi ti kriva što nekog, sa kim si se ti odlučila da budeš, niko nije naučio da voli i poštuje drugo ljudsko biće. Da bi to lakše shvatila, najbolje bi bilo da o svojoj vezi porazgovaraš sa nekom starijom osobom od poverenja, jer teško je takav odnos prekinuti bez nečije pomoći i podrške.

Zbog svih vas koji ne vidite izlaz, ili imate neku dragu osobu zatočenu u nasilnoj vezi i neophodan vam je hitan savet pitali smo Biljanu Davidovski, zaposlenu u „Ženskom centru Šabac“, posvećenu ženskim ljudskim pravima, posebno tematici sprečavanja nasilja u partnerskim i porodičnim odnosima i pružanju podrške žrtvama partnerskog i porodičnog nasilja, kako da pomognemo nekome ko trpi nasilje u vezi?

O Ženskom centru Šabac
„Ženski centar Šabac“ osnovale su 2000. godine stručnjakinje humanističkih nauka. U početku su pružale psihosocijalnu podršku ženama i devojkama. Poslednjih nekoliko godina rade na edukaciji mladića i devojaka srednjoškolskog uzrasta o prevenciji rodno uslovljenog nasilja. Naišle su na
odličan odziv i mladi su veoma zainteresovani za ovu tematiku.
Relizovale su nekoliko projekata.U martu mesecu odobren je i potpisan ugovor sa Holandskom ambasadom za projekat sa tri škole u Šapcu,ali zbog pojave virusa COVID 19 to je odloženo. Postoji mogućnost da se edukacija održi onlajn.
Bilo bi poželjno da se jave mladi koji imaju znanje i veštine iz informacionih tehnologija da im budu tehnička podrška.
Mogu da se jave putem mejla: birod51@gmail.com


Biljana Davidovski



Ne osuđuj!
-Ako razgovarate sa osobom koja trpi nasilje nemojte joj reći: “govorila sam ti da je on takav“, „sama si tražila to“. Niko ne traži nasilje, već ljubav. Podstetite je da niko nema prava da povređuje drugog! Stres, ljutnja, problemi u školi ili poslu, nedostatak novca, alkohol… njenog partnera su samo izgovori za njegovo nasilno ponašanje. To je svesna i namerna aktivnost kojom nasilnik pokušava da održi i demonstrira moć. Ponudite se da odete kod stručne osobe i da joj budete podrška, ali nemojte joj zameriti ako ne pristane odmah. Dajte joj malo vremena da to prihvati.

Roditelji, razgovarajte sa svojim detetom
Davidovski tvrdi da je najbitnije da prve ljubavne veze budu zdrave, odnosno da mlade devojke umeju da prepoznaju šta je nezdrava i nasilna veza. U suprotnom, naučiće da žive i da se nose sa nasilnicima, misliće da to baš tako treba da bude.

Problem je i što u današnje vreme devojčice smatraju da je bolje da budu sa bilo kim nego same, ali i što nemaju poverenja u roditelje. Sa njima najmanje razgovaraju o svojim vezama, posebno ukoliko su problematične. Tu najviše „rade“ krivica i stid. Ali, baš ta veza i to poverenje roditelj/dete bi moglo da bude pravi ključ za „izlečenje“.

-Roditelji treba da razgovaraju sa svojom decom, ali treba da izbegavaju ulogu „islednika“ već da pokažu strpljenje, razumevanje i želju da im budu podrška u prevazilaženju problema. Mogu da im ponude i pomoć stručnjaka – kaže Biljana.

Kako prepoznati nasilnika?
Poenta naše priče je da ne ćutiš i ne guraš problem pod tepih. Traži pomoć. Ukoliko misliš da te roditelji neće razumeti, da su prijatelji previše pristrasni, uvek su tu stručnjaci. Sa nekima možeš i anonimno da se čuješ. No, ukoliko si zbunjena i ne znaš da definišeš stanje u svojoj vezi pravim imenom, kao prvu pomoć podelićemo sa tobom nekoliko ključnih osobina svakog nasilnika.

Ljubomora – Iako će nasilnik pokušati da vas uveri da je ljubomora dokaz ljubavi imajte na umu samo jedno – ljubomora nema veze sa ljubavlju!

Kontrola – Govoriće vam da to sve proizilazi iz brige o vama. Ali ne, kontrolisanje vašeg kretanja i ponašanja, ljutnja zbog kasnog dolaska kući ili nošenja suknje iznad kolena nikada neće predstavljati brigu!

Manipulacija – Nasilnici su često slatkorečivi. Ali shvatite da vi niste krive što vas je on udario!

Izolacija – Kada primetite da vas vaš partner odvaja od prijatelja i porodice, govori kako su oni loši po vas i da ne treba da provodite vreme sa njima-on vam ne želi dobro, želi samo da vas izoluje!

NASILjE SE MOŽE DESITI SVUDA, NA BILO KOM MESTU, U GRADU ILI U SELU, NA ULICI ILI U KUĆI, U TOKU DANA ILI TOKOM NOĆI, BILO KOME!


Željana Pantelić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa