13. avgust 2020.13. avg 2020.
Zelenović: O ujedinjenju sa DS dogovaram se sa Lutovcem

Zelenović: O ujedinjenju sa DS dogovaram se sa Lutovcem

"Proces ujedinjenja u Demokratsku stranku praktično je gotov. Čeka se samo da epidemiološke mere zaštite od korona virusa popuste kako bi mogao da se finalizuje proces udruživanja“, potvrdili su juče za Danas Nebojša Zelenović, lider Zajedno za Srbiju i Dragana Rakić, zamenica predsednika Demokratske stranke.

Da li će SDS Borisa Tadića i dalje učestvovati u tom procesu koji je potvrđen na glavnim odborima stranaka za sada je neizvesno nakon Tadićevih javnih prozivki lidera DS i tvrdnji Zorana Lutovca da je SDS sama sebe isključila iz tog procesa davanjem neki svojih tumačenja.

„Zoran Lutovac i ja smo precizirali korake koji treba da se obave oko našeg ujedinjenja u Demokratsku stranku. Mi smo sve obavili i sad nas samo epidemiološka situacija sprečava da se ta stvar završi i formalizuje konačno. Mi verujemo da je Demokratska stranka sa novim ljudima i novim odgovorima ono što je potrebno i da je upravo to snaga koja okuplja milion i dvesta hiljada ljudi. Čitava ideja o ujedinjenju u Demokratsku stranku bila je da se u određenim koracima entiteti drugih političkih stranaka gase i da ostaje samo Demokratska stranka“, kaže Zelenović za Danas.

On nije želeo direktno da komentariše koliko raskol u DS ometa nastavak procesa ujedinjenja. Naveo je samo da ta situacija sigurno usporava proces, ali da je to unutrašnje pitanje Demokratske stranke i to nije samo pitanje da li lideri stranaka hoće ili neće ujedinjenje, već da li to hoće građani da podrže, da li su spremni da glasaju ili nisu.

„Da učestvujemo u stvarima i projekcijama za koje neće niko da glasa složićete se da je to besmisleno. Tako da to nije pitanje odluke pojedinih lidera, već građanske podrške i energije za te stvari. Ono oko čega smo se dogovorili DS sada radi, a adresa za sve je Zoran Lutovac, predsednik DS, sa kojim smo se mi i dogovarali“, pojašnjava Zelenović.

Na pitanje kako gleda na kritike Tadića da lider DS sabotira proces ujedinjenja, sagovornik Danasa kaže da se time nije bavio, niti zna o čemu se tu radi.

„U ovom trenutku fiokusiran sam na borbu sa koronom. Sve ovo drugo me nije mnogo interesovalo. Ne mora niko da ispadne iz procesa, postoje neki principi i oko principa se dogovara. Kao što smo mi uradili može i SDS ako se dogovori sa Demokratskom strankom i apelujem da to urade. Ako ne mogu da se dogovore, onda u redu. Mi se u to nećemo mešati jer to nije odnos koji mi ne možemo da rešimo, već DS i Boris Tadić“, napominje lider ZZS-a.

Zoran Lutovac je za naše novine ranije pojasnio da se Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića sama isključila iz procesa ujedinjenja, jer je davala neka svoja tumačenja kako treba da izgleda taj proces.

On je naveo i da postoji dogovor o stvaranju velike DS koja ne podrazumeva nove partije ili novi savez, a Lutovčeva zamenica Dragana Rakić kaže da proces ujedinjenja u DS ne zavisi od dogovora nekoliko političara, ma koliko oni bili značajni u prošlosti.

„Kreiramo politički ambijent u našoj organizaciji koji će biti prihvatljiv kredibilnim, novim i časnim ljudima da se uključe u borbu za normalan život u Srbiji. Tako će izgledati naša stranka već na jesen. A što se integrisanja srodnih političkih organizacija i kredibilnih pojedinaca u DS tiče, ono je u završnoj fazi. Kada naši stranački organi budu u mogućnosti da zasedaju, što zavisi od mera Vlade, tada će biti donete formalne odluke na tu temu“, napominje Rakićeva.

Izvor: Danas

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa