13. avgust 2020.13. avg 2020.
Gradska uprava demantuje ministra Đorđevića

Gradska uprava demantuje ministra Đorđevića

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić, održao je danas u Gradskoj upravi, konferenciju za novinare sazvane povodom „neistintih navoda ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zorana Đorđevića i predstavnika Srpske napredne stranke u Šapcu o nezainteresovanosti Grada Šapca za uređenje naselja Šumice“.

Prema njegovim rečima, Grad Šabac već dve godine kontinuirano radi na obezbeđenju boljih uslova za stanovnike naselja Šumice. U vezi s tim pripremljen je projekat sa idejnim rešenjema za izgradnju novog naselja. Sve u skladu sa propisima, s obzirom na to da je kako kaže postojeće nelegalno.



-Planski dokumenti ukazuju da su delovi postojećeg naselja namenjeni za izgradnju javnih saobraćajnih površina, a isti se nalaze u zoni zaštitnog koridora železnice. Da bi se postojeći objekti u zaštitnom koridoru legalizovali, potrebna je saglasnost JP „Železnice Srbije“. Deo naselja koje je juče posetio ministar Đorđević, nikako nije moguće legalizovati, što znači, da u tom delu nije dozvoljena izgradnja vodovodne, kanalizacione mreže i putne infrastrukture- objašnjava načelnik Gradske uprave Milan Vasić i dodaje da je neverovatno da povereništvo Srpske napredne stranke u Šapcu to nije znalo, i na taj način ministra dovelo u zabludu.



Grad Šabac je u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i Kancelarije za ljudska i manjinska prava, sproveo projekat „Tehnička podrška za unapređenje, životnih i stambenih uslova romske populacije u neformalnim naseljima“ u okviru IPA 2013. godine sa ciljem kako bi rešio ovaj problem.

-Projekat je imao dve komponente, jedna se odnosila na izradu urbanističko tehničke dokumentacije za novo naselje, koju je grad i uradio, i druga koja se odnosila na podršku socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja, kroz formiranje Mobilnog tima. Tim je bio zadužen za komunikaciju sa stanovnicima naselja na terenu, koji je to i uradio, i obavio razgovore sa svih 69 porodica u tom naselju- istakao je Vasić.

Govoreći o tome šta je projektom predviđeno, načelnik Milan Vasić je objasnio da je predviđeno da se deo stambenih objekata izgradi u ovom delu postojećeg naselja Šumice u kom je dozvoljena izgradnja, i samim tim moguća legalizacija i priključenje na komunalnu infrastrukturu.

-Kada je u pitanju drugi deo, Grad je obezbedio dodatnu parcelu u Ulici Bože Milanovića, gde će biti izgrađena 21 kuća. Planirano je da u naselju bude izgrađen i dodatni sadržaj za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena građana. Takođe je planirana izgradnja individualnih kuća sa okućnicom i izgradnja nekoliko stambenih zgrada. Važno je napomenuti da je planirana izgradnja 15 stambenih rešenja, to je čak više od broja porodica koje ovde stanuju, a sve u cilju povećanja porodica i doseljavanja- naveo je Vasić.

Grad Šabac je spreman za postojeći javni poziv za grant iz IPA 2018, koji će biti raspisan u septembru, na kom će da aplicira upravo sa ovim projektom. Takođe je spreman da kao što je rešen problem u kolektivnog centra u Varni i izgradnje zgrade socijalnog stanovanja u Ulici Zeke Buljubaše, reši i ovaj problem naselja Šumice.

-Mi mislimo da je za ove ljude neophodno obezbediti nove objekte koji su dostojni sugrađana u 21. veku, a ne obećavati kanalizaciju, vodu i putu infrastrukturu u nelegalnom i neformalnom naselju, upravo u tome je razlika između Grada i Povereništva- zaključio je Vasić.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa