13. avgust 2020.13. avg 2020.
Podaci ukazuju na poboljšanje situacije

Podaci ukazuju na poboljšanje situacije

Prema aktuelnim podacima, u poslednja 24 sata zabeležen je pad broja pozitivnih slučajeva zaraženih Kovidom 19, kako na području Grada, tako i okruga, naglašeno je na zvaničnoj konferenciji za medije Gradskog štaba za vanredne situacije.

-U Šapcu su tokom prethodna 24 sata registrovana tri nova pozitivna slučaja prisustva virusa Kovid 19. Trenutno 121 osoba je smeštena u Opštoj bolnici, odnosno Kovid bolnici, pet novih prijema se dogodilo juče, a 13 otpuštanja. Na respiratoru su dve osobe, a jedna je izgubila bitku sa virusom – izjavio je komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.

Numerički pokazatelji ukazuju na poboljšanje situacije, ali trend poboljšanja će i dalje biti prisutan samo ukoliko svi nastave da se odgovorno ponašaju, istaknuto je na konferenciji za medije.

-Tokom prethodne sedmice Zavod za javno zdravlje je uzeo 1.649 uzoraka na teritoriji Mačvanskog okruga, a 145 bilo je pozitivnih. Procentualno to je 8,8 % što je manje od prošlonedeljnih 13,4 ili u odnosu na pre dve nedelje kada je bilo više od 20% pozitivnih, te je pad jasan. Prosečna starost je 45 godina. Epidemiolozi i dalje upozoravaju da je situacija nestabilna, no trend poboljšanja je uočljiv. Oscilatorno oboljevanje je prisutno, ali je prisutan i pad, što je jako dobro – istakao je dr Branko Vujković i predstavio dodatne podatke.

-Od početka epidemije registrovan je 1941 pozitivan u Šapcu, a u okrugu ukupno 3.104. Od 20. juna Mačvanski okrug broji 2.947 onolelih od kojih 1.856 u Šapcu. Okrug u prethodna 24 sata broji osam pozitivnih, po tri u Šapcu i Loznici i po jedan u Bogatiću i Koceljevi. U Kovid bolnici je sada 121 hospitalizovan, prethodne sedmice bilo ih je 218, a nedelju ranije 275. Od pomenute dve osobe na respiratru, jedna je na invazivnoj ventilaciji. Ukupno izlečenih u Šapcu je 1.256, u Okrugu 2.186. Izlečenim smatramo onoga ko je dobio potvrdan negativni test. Aktivno obolelih je 515 u Šapcu, u Okrugu 923.

Danas je u Šapcu urađeno 130 uzoraka, u Okrugu 218, uz dodatnih deset za one van našeg Okruga. Kao kontakt osobe u samoizlaciji označeno je trenutno 774 osobe na području Mačvanskog upravnog okruga.

U Kovid ambulanti pregledano je 106 pacijenata koji su se javili na pregled, 32 pacijenta su se javila sa tegobama suspektnim na Kovid, dok je u 74 slučaja bilo kontrolnih pregleda. Odrađena 42 PCR testiranja, od kojih su 17 sa tegobama i 24 restestiranja. Urađena su i tri serološka testa.

-Još očekujemo mejl od Veterinarskog specijalističkog instituta, ali drugi dan zaredom od pristiglih imamo sve negativne testove. Dakle svi testirani usled tegoba koje ukazuju na mogućnost prisustva virusa, svi su negativni. Juče je upućeno 18 uzoraka i svi su negativni. Od 6.a vgusta do jule smo poslali 331 uzorak na retestiranje, od kojih je 33 pozitvno, 17 će se ponovo testirati – navodi dr Jasmina Stanković, direktorka šabačkog Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.

Kontrolisano je 217 osoba u samoizolaciji, 210 telefonskim putem, sedam nenajavljenim posetama i nije bilo osnova za pokretanje postupka. Komunalna policija je uručila 21 rešenje Sanitarne inspekcije, a podnešena je i jedna prekršajna prijava.

-Do sada je podneto 15 prekršajnih prijava protiv ugostiteljskih objekata u gradu Šapcu zbog nepoštovanja ograničenja radnog vremena. U dva slučaja imamo ugostiteljske objekte koji su više puta načinili prekršaj i protiv njih su podnete i krivične prijave u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Šapcu – istakao je načelnik Gradske uprave Milan Vasić.

Početak školske godine

Gradski štab za vanredne situacije postupiće po uputstvima Ministarstva prosvete o početku nove školske godine.

-Grad će obezbediti zaštitne maske za sve đake, ukoliko Ministarstvo odluči da treba da se tako realizuje početak školske godine – istakao je komandant Gradskog štaba Nebojša Zelenović.

Još je rano za odluku o Vašaru i Čivijadi

Jedno od novinarskih pitanja na konferenciji se odnosilo i na manifestacije kao što su Šabački malogospojinski vašar i Čivijadu koji su tradicionalno u septembru.

-Još je rano govoriti na tu temu, jer se ne može predvideti kakva će epidemiološka situacija biti u tom trenutku – rekao je vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković.

Nebojša Zelenović je dodao kako su netačne tvrdnje da je on protiv manifestacija, već da prioritet mora da ima zdravlje. Republički krizni štab ne može da objasni kako negde može manifestacija da bude održana, negde ne, zabranjeno je okupljanje na javnim mestima, ali ne postoji definicija šta je okupljanje. Negde ne mogu da rade bazeni, na drugom mestu mogu. Želimo jasan stav republičkog Kriznog štaba i mi ćemo postupati po tom uputstvu.

-Nisam ja protiv manifestacija, samo sam rekao da u trenutnoj situaciji nije moguće organizovati takav skup, pri trenutnim pokazateljima. Mi smo jedina lokalna samouprava koja podnosi krivične prijave protiv onih koji ne poštuju odluke u interesu zdravlja svih ljudi, to ne radi nijedna druga lokalna samouprava, jer bi onda morala da se podnese prijava protiv Dragana Markovića Palme za organizaciju vašara u Jagodini. Takve situacije zbunjuju ljude – smatra Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa