18. avgust 2020.18. avg 2020.
U kovid bolnici u Šapcu 1 prijem, 1 otpust i 1 smrtni slučaj

U kovid bolnici u Šapcu 1 prijem, 1 otpust i 1 smrtni slučaj

U OB Šabac koja je pretvorena u kovid bolnicu, smešteno je 100 pacijenata. Juče je bio 1 prijem, 1 otpust i, nažalost, još jedan smrtni slučaj. Nema lica na respiratorima.

Prema statistici ZZJZ Šabac, u prethodnoj sedmici uzorkovano je 1392 uzorka, od toga 64 pozitivna, što je 4,6%. To je, prema rečima dr Branka Vujkovića, v.d. direktora ZZJZ, značajan pad pozitnih uzoraka, „ako uporedimo sa prethodnim izveštajem od 13.08. kada je bilo 8,8% i 145 pozitivnih“.



- Epidemiološka situacija se stabilizuje, ali je i dalje oscilatorno javanje obolelih. Ukupno obolelih u Šapcu od 20 juna je 1.870, a u Mačvanskom okrugu 2.988. Današnji izveštaj za prethodna 24 časa do podne je da je u Šapcu dijagnostifikovano pet potvrđeno pozitivnih, u Mačvanskom okrugu okrugu 7. Ukupno izlečenih u Šapcu je 1.520, a u okrugu 2.356. Broj aktivno obolelih je 350 na teritoriji grada Šapca i 632 na nivou okruga. Danas je u Šapcu uzrokovano 79, a u okrugu 125 uzoraka. Do sada je u Šapcu urađeno 9154 testa, od ukupnog broja 16.138. Prema našim podacima, ukupno je pod merama samoizolacije još 318 kontakata. Podsetio bih da je u Mačvanskom okrugu bilo 5.074 kontakta pod merama izolacije. Ono što je dobro je mali broj prijema u kovid bolnici i da se broj hospitalizovanih takođe smanjuje. Veliki broj pacijenata biva otpuštan iz bolnice na kućno lečenje, rekao je dr Vujković.



- Juče se u kovid ambulanti Doma zdravlja 102 pacijenta javilo na pregled, od toga 20 koji su se sa tegobama, a 82 su pacijenti koji su bili na kontrolnim pregledima. PCR testom je testirano 27, što sa 40 uobičajenih, daje broj od 67 urađenih testova u toku jučerašnjeg dana. Takođe, urađeno je 9 seroloških testova. Juče smo imali sastanak u kovid bolnici sa direktorom i koordinatorom, napravili izveštaj koji smo dostavili Štabu za vanredne situacije. Privremena kovid bolnica je stavljena u fazu mirovanja do eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije u Šapcu, istakla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja.



- Prema izveštaju PU Šabac, telefonskim putem je kontrolisano 146 lica koja su u samoizolaciji i konstatovano je da nema osnove za pokretanje bilo kakvog postupka. Odeljenje Komunalne policije nije uručivalo rešenja sanitarne inspekcije, dodao je Milan Vasić, načelnik Gradske uprave.

S obzirom da se bliži početak školske godine, Štab za vanredne situacije doneo je odluku da Grad nabavi zaštitne maske, dezinfekciona sredstva i da se uradi finalna dezinfekcija svakog školskog objekta.



- Važno je da deca budu bezbedna, a mi ćemo se postarati za to na najbolji mogući način. Interesantno je da se 95% roditelja izjasnilo da žele da njihova deca pohađaju nastavu u školi. Mislim da je dobro da pred početak školske godine svoju reč kažu stručnjaci iz Zavoda i vide da li je sve urađeno prema preporučenim standardima. U intenzivnoj smo komunikaciji, razmenjujemo podatke, ostalo je da finalizujemo, poručimo zaštitnu opremu i distribuiramo školama, rekao je komandant Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović.
Kada je u pitanju ukidanje vanredne situacije, Zelenović je poručio da se nada da ćemo izaći na izbore u najkraćem mogućem vremenskom roku, jer će to značiti da smo u potpunosti pobedili zarazu.

- Najvažnije je da građani budu potpuno bezbedni i da, bez ikakvog rizika, mogu da odu na biračka mesta. Kada će to biti, ne mogu da kažem pouzdano, ali podaci govore da se nazire kraj. Sačekaćemo šta će da kaže i republički Krizni štab, šta će preporučiti stručwaci i rukovodićemo se time. Nećemo uraditi ništa što može da ugrozi zdravlje naših sugrađana.

Kakav je stav epidemiologa u vezi sa ukidanjem vanredne situacije i izlaskom na izbore?

- Svake nedelje idemo u značajno poboljšanje epidemiološke situacije. Izlazak na izbore događaj je koji svakako nosi određene rizike, ali bi bilo uputno da to bude održano pre početka školske godine, ukoliko brojke budu stabilne. Epidemiološka situacija se stabilizuje, a mi konstantno ponavljamo da ukidanje vanredne situacije ne podrazumeva ukidanje određenih mera. Svako biračko mesto mora biti dezinfikovano. Preporuka epidemiologa je da bi trebalo, još uvek ne u formalnom smislu, ali ako se nastavi ovakav trend, rešiti političku situaciju pre početka školske godine, rekao je dr Vujković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa