22. avgust 2020.22. avg 2020.
Zelenović: Ovo je neobično vreme za sve nas

Zelenović: Ovo je neobično vreme za sve nas

U Šapcu je još dva slučaja pozitivnih na korona virus. Ukupno je 300 pozitivnih i oko 300 kontakata. U OB Šabac, 64 osobe su na lečenju, bilo je 2 prijema i 11 otpusta. Nažalost, jedna osoba izgubila borbu sa ovom pošasti.

- Juče je u kovid ambulanti pregledano 98 pacijenata, 26 njih su se prvi put javili, a 72 došlo je na kontrolni pregled. PSR testom testirano je 27 pacijenata, 15 sa tegobama, a 12 su retestirani. Obavljeno je 5 seroloških testiranja. Juče su stigli rezultati testiranih pacijenata koji su uzorkovani 20. avgusta. Od 20 testiranih, 2 pacijenta su pozitivna. Apelujem na naše pacijente koji su bili u kovid bolnici koji su imali pneumoniju da period rekovalescencije traje neko vreme, da budu strpljivi. Opšta slabost, malaksalost, bolovi u mišićima simptomi su koji prate oporavak. Pacijenti ne bi trebalo da se izlažu teškim fizičkim naporima, da borave na svežem vazduhu, praktikuju šetnju i da ne koriste lekove na svoju ruku nego da se pridržavaju saveta lekara, kaže dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja.

Prema rečima Milana Vasića, načelnika Gradske uprave, PU u Šapcu kontrolisala je 117 lica koja se nalaze u izolaciji. Od toga, 112 telefonom, a 5 nenajavvljeno, odlaskom na adresu.
- Nije bilo osnova za pokretanje bilo kakvih postupaka s obzirom da lica poštuju mere samoizolacije. Odeljenje Komunalne policije uočila je dva objekta prethodne večeri u kršenju preporuke poštovanja radnog vremena i protiv njih su podnete prekršajne prijave u redovnom postupku.

Komandant gradskog Štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović osvrnuo se na temu eventualnog ukidanja vanredne situacije u Šapcu.
- Sinoć smo imali sednicu Štaba za vanredne situacije na kojoj je usvojena molba ZZJZ Šabac. Zatražili smo stručno mišljenje i odgovor na pitanje da li bi se ukidanjem vanredne situacije ugrozila epidemiološka situacija na teritoriji grada, imajući u vidu da bi se ukidanjem vanredne situacije ukinuo pravni osnov za primenu posebnih mera zaštite stanovništva od zaraznih bolesti u skladu sa uredbama koje su na snazi. Očekujem da se stručnjaci izjasne da li trenutna epidmiološka podrazumeva ukidanje mera zaštite. Na osnovu odgovora, Štab će donositi odluke.
Činjenica je da se nalazimo u specifičnoj situaciji u odnosu na druge gradove i opštine u Srbiji zbog još jednog epidemiološkog izazova – ponavljanja izbora.
- Tražićemo mišljenje republičkog Kriznog štaba da li će za Šabac biti potrebne dodatne zaštitne mere.
U svakom slučaju, apelujem na naše sugrađane da se ponašaju odgovorno. Nema mesta opuštanju. Moramo da insistiramo na merama da bismo sveli rizik na najmanju moguću meru. Očekeujem da će nas razumeti ugostitelji, mladi ljudi koji postaju punoletni, kao i mladi bračni parovi. Ovo je neobično vreme za sve nas koje menja uobilajeni ritam života.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa