1. septembar 2020.1. sep 2020.
Beta

Beta

Evropski učenici se vraćaju u školske klupe nakon šest meseci

Milioni učenika Francuske, Belgije, Velike Britanije i ostalih evropskih zemalja danas se vratilo u škole koje su morale da se potpuno reorganizuju kako bi se izbeglo širenje korona virusa.

Učenici nisu zatekli škole kakve su ranije bile s obzirom na zdravstvene mere koje su ove godine uvedene.

Organizovanje nastave u manjim grupama kao što je slučaj u Grčkoj, Srbiji ili u Bosni, dolazak u različitim terminima ili različitim danima, kao što je u Velikoj Britaniji kako bi se izbegle gužve u javnom prevozu, skraćeni časovi, obavezne maske za decu stariju od 11,12 godina.

Iako je gotovo svuda u Evropi broj zaraženih ponovo počeo da se povećava, vlasti žele da po svaku cenu spreče da škole postanu leglo epidemije korona virusa.

U Francuskoj je danas krenulo u školu 12,4 miliona učenika svih razreda, a vlada se nada "što je moguće normalnijem" početku školske godine, uz poštovanje veoma preciznih uputstava poput obaveznog nošenja maski za nastavnike i učenike starije od 11 godina, uključujući i na otvorenom.

U nekim zemljama, deca će naizmenično izlaziti napolje kako bi se izbegle gužve po hodnicima. To je slučaj u Grčkoj gde bi početak školske godine, planiran za 7. septembar, mogao da bude pomeren.

U Velikoj Britaniji se roditeljima ne savetuje zadržavanje u školi, a u Londonu saobraćaju autobusi specijalizovani samo za prevoz učenika. Vlasti takođe podstiču decu da do škole idu peške ili biciklom.

Španski premijer Pedro Sančes je danas ocenio da su škole sigurnije od drugih mesta iako ne postoji nulti rizik od epidemije. Škola počinje između 4. i 15. septembra, u zavisnosti od regiona zemlje, a deca već starija od šest godina moraće da nose maske sve vreme.

Učenici u Belgiji su se takođe danas vratili u školske klupe, a premijerka Sofi Vilmes smatra da je veoma važno da deca mogu da nastave sa "normalnim školskim životom ili normalnim koliko je to moguće".

Britanska vlada smatra da su dobrobiti povratka u školu značajniji od potencijalnih rizika, a premijer Boris Džonson danima nastoji da u to uveri i decu i roditelje.

U Italiji školska godina počinje 14. septembra i izaziva veliku zabrinutost tako da su tri regiona na jugu zemlje pomerila za kraj septembra početak nastave. Predviđene su sve mere od distanciranja, nošenja maski do dolaska u školu u različito vreme, a vlada je kupila 2,5 miliona individualnih klupa kako bi se garantovala bezbedna udaljenost među učenicima.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa