3. septembar 2020.3. sep 2020.
Lokacija i infrastrukturna opremljenost preporuka za privrednike
"Kobra tojs" gradi u Industrijskoj zoni

Lokacija i infrastrukturna opremljenost preporuka za privrednike

"Kobra tojs" je još jedna šabačka firma koja će graditi u Severozapadnoj industrijskoj zoni. Za početak, baviće se veleprodajom, a kasnije i proizvodnjom igračaka.

-Opredelili smo se za kupovinu zemljišta u Industrijskoj zoni iz razloga izuzetne lokacije i odlične infrastrukturne opremljenosti, koja je jedan od presudnih faktora za funkcionisanje jednog ovako velikog sistema. Pri tom je pored brze saobraćajnice koja se povezivati Bosnu i Hercegovinu sa centralnom Srbijom. Verujem da će sve firme u Industrijskoj zoni dobiti i na marketingu zbog toga. Ovde ćemo imati veleprodaju, ali imamo i planove za proširenje u proizvodnju. Firma se ranije bavila proizvodnjom, ali je zbog određenih faktora koji su uticali na to da više nije mogla da se postigne cena u proizvodnji, preorjentisali smo se na uvoz. Sa poslovnim partnerima iz Nemačke i Turske imamo u planu da počnemo zajedničku poroizvodnju, rekla je Saliha Salkunić, vlasnica "Kobra tojsa", firme sa tradicijom dugom dve i po decenije.



Industrijsku zonu i plac na kom će graditi "Kobra tojs" danas su sa vlasnicom obišli gradoačelnik Šapca Nebojša Zelenović i načelnica Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj Violeta Šestić.

-Kada investitor u Šapcu kupi parcelu u Industrijskoj zoni, dobije je kompletno infrastrukturnio opremljenu. To je jedan od najvažnijih segmenata zbog čega je Šabac grad povoljnog poslovnog okruženja, što je rekao NALED. Sve ovo se postiže zahvaljujući sistemskom planiranju i izradi projekata koji prate to planiranje. To je prepoznala i Evropska unija koja je Gradu Šapcu uzpravo zahvaljujući tome dodelila najveći grant u Republici Srbiji, kada se radi o daljem opremanju industrijskih zona. EU je uložila dodatnih milion evra u dalji razvoj naše zone. Vidimo i danas da se to isplatilo. Od dana kada su radovi završeni čak 15 hektara je prodati i interesovanje je i dalje jako veliko, rekla je Violeta Šestić.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da Grad Šabac nastavlja da razvija svoju Industrijsku zonu koja je najveća u Srbiji. Ove godine je šest kompanije kupilo zemlju, a prihod je 700.000 evra.

-Zemljište kupuju različite firme, uglavnom šabačke. Ovde su pronašli svoje mesto za razvoj biznisa. Ljudi često ne razumeju šta znači vladavina prava. To znači, između ostalog, da svi posluju pod istim uslovima. Bez obzira da li neko ima firmu od 10 ili 1.000 radnika, u našem Gradu svi imaju iste uslove. Obezbedili smo pošteno takmičenje u kome svako ima pravo da se takmiči, kupi, uspostavi proizvodnju i zaposli ljude. Više firmi znači veću konkurenciju i bolju zaradu za ljude koji ovde budu radili. Čuo dam da mnogi obećavaju kako će kada dođu na vlast oni dovesti dve ili tri firme. Mi smo u ovoj godini doveli šest i u toku je oglas za još jednu. Ono što mi ovde radimo se ne dešava nigde drugo u Srbiji. Ovde se dešava jedan privredni razvoj Grada, najbrži u Srbiji. Siguran sam da to svi Šapčani znaju, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Ukupno 57 firmi ima 57 kompanija, 51 koja posluje od ranije i šest koje su ove godine kupile parcele. Samo za poslesnje četiri godine ovde je došlo 38 firmi.

Možda nije dovoljno poznato da se i Energana na biomasu se takođe nalazi u industrijskoj zoni. Poljoprivrednici nemaju potrebe da spaljuju ostatke na njivama, što je i zabranjeno, šteti zemljištu i može da izazove kako materijalnu štetu, tako i da ugrozi živote. Sve to otkupljuje ova kompanija koja će proizvoditi struju iz biomase.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa