4. septembar 2020.4. sep 2020.
Korona ugrozila masters studije u Jerusalimu mladog šabačkog violiniste Salka Lekića

Korona ugrozila masters studije u Jerusalimu mladog šabačkog violiniste Salka Lekića

Mladi violinista, velikog dara Salko Lekić iz Šapca, koji je završio Muzičku školu "Mihilo Vukdragović" u rodnom gradu i osnovne studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, dobio je poziv za nastavak školovanja na jednoj od najcenjenijih akademija na svetu, Akademiji muzike i plesa Jerusalim, od strane profesora i dekana ove prestižne kuće muzike Lihaja Bendaja.

Ugledni profesor je Salka zapazio na drugoj godini studija u Beogradu, prilikom kursa koji je tada održao studentima.
Salku je saopšteno da je posle uspešno završene audicije dobio mesto u Jerusalimskom simfonijskom orkestru, kao njegov najmlađi član. Vrhunski muzički sastav, obezbedio mu je solidnu stipendiju. Tako je stekao mogućnost da sam finansira boravak u Jerusalimu.
Nažalost, korona virus je sve to prekinuo i Salko je kao i svi drugi studenti sa strane, morao da se vrati u svoju zemlju.
U međuvremenu održao je veoma zapažen koncert na otvorenom u prostoru šabačkog naselja Triangla, kojim je oduševio svoje zemljake, ljubitelje ozbiljne muzike. Naravno, sve je bilo u skladu sa aktuelnim merama zaštite protiv opasnog virusa.
Ovaj, talentovani mladi izvođač, koji violinu ima u amanet od pradeda Memiša Lekića i Slobodana Jovanovića, oca Ahmeta Lekića, ističe da bi bio najsrećniji da školovanje nastavi u Jerusalimu. Živi u uverenju da završetkom masters studija na vrhunskoj akademiji, može proneti glas o muzici i muzičarima ovog podneblja.
S druge strane otežavajuću okolnost predstavlja činjenica da školska godina na Akademiji u Jerusalimu počinje 18 oktobra, a rad u orkestru je odložila korona do proleća naredne godine. Samim tim su uskraćeni i njegovi mesečni prihodi od blizu 1.500 evra, što je iznos plate u izraelskom simfonijskom orkestru.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa