14. septembar 2020.14. sep 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Udruženje Agroprofit: Stočari u Srbiji nezadovoljni raspodelom subvencija za otkup tovne junadi

Stočari u Srbiji nezadovoljni su načinom na koji će država subvencionisati interventni otkup tovne junadi, a udruženje Agriprofit će ponovo tražiti da se usvoji njihov predlog i da dobiju po 20.000 dinara po grlu, rekao je danas predsednik te asocijacije Čedomir Keco.

"Udruženje je predlagalo da se proizvođačima dodeli subvencija od 20.000 dinara po grlu, a Ministarstvo poljoprivrede je napravilo model po kojem otkupljivači koji su kupili tovnu junad i platili 252 dinara po kilogramu žive vage, mogu da dobiju subvenciju od 26 dinara po kilogramu", rekao je Keco.

Dodao je da otkupljivači nemaju nikakav motiv da kilogram tovne junadi plate 252 dinara, odnosno 2,10 do 2,15 evra po kilogramu žive vage, a zatim traže od države subvenciju od 26 dinara po kilogramu jer na tržištu mogu da kupe po 1,30 evra po kilogramu ili za oko 150 dinara.

Država je prošle nedelje izmenila Uredbu o programu finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz "otkup tržišnih viškova tovne junadi u otežanim uslovima usled pandemije KOVID-19" kojom je predviđeno ukupno 236 miliona dinara za subvencije.

Finansijsku podršku od 26 dinara po kilogramu će, prema toj uredbi, dobijati otkupljivači koji kilogram žive vage junadi, minimalne težine 500 kilograma, plate 252 dinara.

Keco je rekao da je država koja je pogrešila u načinu raspodele podrške, uz to i spora jer je proteklo mesec dana od kada je Agriprofit alarmirao da se tovna junad prodaju u bescenje jer su smanjeni i potrošnja na domaćem tržištu i izvoz, zbog čega je pala tražnja.

"Predložili smo da se, pored postojeće subvencije od 15.000 dinara po grlu, proizvođačima dodeli još 20.000 dinara po grlu, bilo da junad idu u preradu ili izvoz, ali to nije prihvaćeno", rekao je Keco.

Kako je rekao, prekupci po Srbiji kupuju junad po 1,30 po kilogramu žive vage i to bez ikakvih papira i izvoze u Albanija gde ih prodaju po 2,10 evra po kilogramu.

"Jedna izraelska firma je zainteresovana da u Srbiji kupi 5.000 junadi, ali nema nameru da kilogram plati 252 dinara da bi od države dobila subvenciju od 26 dinara po kilogramu, jer junad može da kupi jeftinije", rekao je Keco.

Uredba ima i niz drugih ograničenja, kakvo je da se subvencija može dati registrovanim gazdinstvima, za najviše 100 junadi preduzetnicima ili za 500 privrednim subjektima koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Predviđeno je i da mora da protekne najmanje 120 dana od registracije junadi do isporuke, a otkupljivač da bi dobio subvenciju mora da pribavi i niz dokumenta da bi dokazao da je otkupio june po traženoj ceni.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa