17. septembar 2020.17. sep 2020.
Smeh je najzdraviji lek
Otvorena 52. Čivijada

Smeh je najzdraviji lek

-Čivija, taj tajanstveni brend blagotvorno deluje na sva društvena dešavanja. Leči od svih bolesti, od lažnih obećanja onih koji kroje naše sudbine, nezaposlenosti, besparice, laž i prevare. Od Čivije nema boljeg leka. Narode čivijaški, vaše je neotuđivo i vrhovno pravo da se smejete sebi i drugima, jer smeh je najlekovitiji i najzdraviji lek, reči su kojima je Čivijaški dobošar u 11.00 sati na Trgu Šabačkih žrtava otvorio 52.Čivijadu.



Ove godine, zbog epidemiološke situacije, format manifestacije je znatno drugačiji. Najveći deo Čivijade moći će da se prati onlajn, preko Fejsbuk stranica Turističke organizacije Grada Šapca i "Glasa Podrinja" i portala RTV "Šabac". Organizatori su ipak omogućili da neke sadržaje Šapčani vide i "uživo".

Izložba karikatura i aforizama postavljena je na otvorenoj galeriji na Trgu. Sutra i u subotu u pešačkoj zoni Karađorđeve ulice od 10.00 do 20.00 časova biće otvoren Bazar starih i umetničkih zanata. Čivijaški karneval će izostati, ali će sutra Šapčani moći da vide predstavu "Maks Metalik" koja će proći centralnim gradskim ulicama.

-Pozvali smo "Metalika" da otera koronu. Putovao je po Evropi, a sada je došao u Šabac. Pozorište "Pinokio" iz Zemuna uradio je performans. Lutku visoku šest metara glumi oživljavaju i daju joj dušu. Sve je stalo zbog korone, ali pokušali smo da zadržimo malu nit karnevalskog duha. Pored maski i distance trudimo se na druge načine da se lečimo od korone, u skladu sa našim ovogodišnjim sloganom "I smeh je zarazan". Mi duboko verujemo u to, naveo je Raduško Janković koordinator Čivijaškog karnevala.

Baloni će u subotu u 18.00 sati biti pušteni sa šest lokacija: ispred Dunjića kuće, Biblioteke šabačke, sa Vinaverovog trga, Velikog parka (kod četiri stuba), sa Mosta i Trga šabačkih žrtava. Veliki vatromet za kraj Čivijade predviđen je za subotu u 21.00 sat na Savi.



-Ove godine su nas epidemiološke mere primorale da najveći deo sadržaja postavimo onlajn. To je specifičnost po kojoj ćemo pamtiti ovu Čivijadu, pored rekordnog broja aforizama koji je stigao i činjenice da su prvi put najmlađi Čivijaši pisali sastav na temu "Dan kad sam se najviše smejao". Iako je sve drugačije nego ranijih godina, verujem da smo čivijaški duh uspeli da sačuvamo. Grad će ova tri dana funkcionisati u tom duhu. Izložba karikatura i aforizama omogući će ljudima da se od srca nasmeju i podsete nekih lepih dešavanja koja su bila deo Čivijade prethodnih godina i da sa verom i optimizmom uđemo u to da će narednih godina sve biti kao i ranije, rekao je Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije Grada Šapca.



Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa