(17. septembar 2020.)

Italija: 70 migranata skočilo sa broda koji je čekao dozvolu da pristane

Italija: 70 migranata skočilo sa broda koji je čekao dozvolu da pristane
Više od 70 migranata skočilo je danas u more sa spasilačkog broda koji čeka dozvolu za pristajanje u južnoj Italiji a italijanske vlasti su ih spasile ispred Palerma, saopštila je španska humanitarna organizacija Oupen arms.
Brod ove grupe prevozio je oko 280 migranata i izbeglica koje je prošle nedelje humanitarna ogranizacija spasila u centralnom Sredozemlju dok su pokušavali da stignu do evropskih obala u nesigurnim čamcima.


Oupen arms je i juče spasila deset migranata koji su skočili u more kod južne obale Sicilije, kada su obavešteni da im je obližnja Malta odbila ulazak, saopštila je nevladina organizacija.

Brod se zatim uputio prema Palermu, na severnoj obali Sicilije, gde je čekao uputstva gde da iskrca svoje putnike.

Italija je u ponedeljak dozvolila da 27 migranata bude prebačeno na njen humanitarni brod sa danskog tankera, na kome su proveli 40 dana, koji ih je spasio na Sredozemlju kada im je potonuo čamac.

Humanitarne ogranizacije se žale da Evropska unija napušta migrante koji prelaze opasan morski prelaz iz severne Afrike. Kažu da EU umesto toga jača libijsku obalsku stražu, sa ciljem da spreči migrante da napuste zemlju u kojoj su kako tvrde bili izloženi orturi.

Malteški ministar spoljnih poslova Evarist Bartolo rekao je danas da njegova mala ostrvska država nije u mogućnosti da primi više migranata i izbeglica.

On je, posle sastanka sa španskim kolegom u Madridu, rekao da je na EU da uspostavi sistem koji će se baviti migrantima koje su spasile nevladine organizacije ili trgovački brodovi.

Beta

Najnoviji broj

22. oktobar 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa