21. septembar 2020.21. sep 2020.
Socijalni forum: Nejednakost u Srbiji među najvećim u Evropi

Socijalni forum: Nejednakost u Srbiji među najvećim u Evropi

Srbija ima lošiju državu nego u vreme socijalizma a po realnom bruto društvenom proizvodu danas je na nivou iz 1980. godine, ocenjeno je danas na Socijalnom forumu u organizaciji Fondacije "Fridrih Ebert" i Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost.


"Pored rasprostranjenog siromaštva i jedne od najviših stopa dohodovnih nejednakosti u Evropi, tržište rada (u Srbiji) pati od prevelikog udela prekarnih radnih odnosa", rekao je Maks Brandle, direktor kancelarije Fondacije "Fridrih Ebert".


On je dodao da su potrebni novi pristupi temi društveno-ekonomskog razvoja, sa više pravednosti, ekološke održivosti i socijalne uključenosti.


Sindikati u Srbiji danas nemaju pouzdanog političkog partnera a "odsustvo političkog kišobrana jako limitira uticaj" koji bi ta organizacija mogla da ima, ocenio je predsednik Nezavisnosti Zoran Stojiljković.


Međunarodna organizacija rada (MOR) i međunarodne finansijske institucije dokazivale su da su pre četrdesetak godina, kada je pala moć sindikata, dramatično počele da rastu društvene nejednakosti, doda je on.


"Sindikat služi da drži raspodelu kako tako pod kontrolom. Kažu da je za zadnje tri decenije svet postao tri puta bogatiji a da nejednakosti nisu pale već rasle, i da se pozicija srednjih slojeva nije popravila", kazao je Stojiljković.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa