22. septembar 2020.22. sep 2020.
Danas "Dan bez automobila"

Danas "Dan bez automobila"

"Dan bez automobila" obeležava se danas u okviru Evropske nedelje mobilnosti. Tim povodom od 9.00 do 19.00 je zatvorena ulica Dr Andre Jovanovića i deca mogu da se igraju na njoj. Takođe, Savet za bezbednost u saobraćaju Grada Šapca delio je deci maske i platnene rančiće. Ujedno, ovim se i završava manifestacija koja se ove godine održavala pod sloganom "Mobilnost bez zagađenja za sve".



-Svake godine dajemo doprinos obeležavanju ovog dana da afirmišemo pešačenje, vodu biciklom i druge vidove održivog transporta, a da izbegnemo putničke automobile na koje smo svi jako navikli. Zatovrili smo ulicu Dr Andre Jovanovića, a naša ideja je bila da to bude ulica u kojoj se već čuje graja dece da im damo prostora da i kolovoz postane njihovo mesto za igru. Pozivamo sve roditelje da sa decom prošetaju, voze biciklo, trotinete, rolere i igraju se na ovom slobodnom prostoru, rekla je Ksenija Lukić iz saveta za bezbednost u saobraćaju Grada Šapca.



Danas su na sat vremena zatovrene i ulice oko Zorkinog solitera, kako bi Zavod za javno zdravlje izmerio nivo buke na ovoj lokaciji.

-Dobili smo preliminarne rezultate i oni kažu da jejačina buke manja 10 decibela, nego u isto vreme kada je saobraćaj slobodno pušten. Inače, taj nivo buke iznosi 63 do 65 decibela. Iako 10 decibela izgleda malo, to je značajno smanjen intenzitet buke, rekao je Bojan Alimpić arhitekta JP "Infrastruktura".



Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa