25. septembar 2020.25. sep 2020.
Beta/ Wikimedia/Petr Novák, Wikipedia

Beta/ Wikimedia/Petr Novák, Wikipedia

Umro reditelj Goran Paskaljević

Reditelj Goran Paskaljević, jedan od najznačajnijih predstavnika srpske kinematografije, umro je u 74. godini u Parizu, javili su beogradski mediji.

Studirao je na čuvenoj praškoj filmskoj školi FAMU, a posle prvog igranog filma "Čuvar plaže u zimskom periodu" (1976), snimio je više od 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta.

Reditelj je kultnih ostvarenja "Poseban tretman", "Varljivo leto '68", "Bure baruta"... Prošle godine premijerno je prikazan njegov novi film "Uprkos magli", sa kojim je gostovao na domaćim i internacionalnim festivalima.

Muzej moderne umetnosti u Njujorku MoMA 2008. i Britanski filmski institut u Londonu 2010. priredili su punu retrospektivu njegovih igranih filmova, zajedno sa monografijama engleskom jeziku o njegovom radu.

Časopis "Verajeti" svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine (pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga).

Paskaljević je napravio više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova.

Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada među kojima je Nagrada kritičara za najbolji evropski film 1998. za Bure baruta, Nagrada kritičara u San Sebastijanu 1990. za Vreme čuda.

Novembra 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa