26. septembar 2020.26. sep 2020.
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Obeležena godišnjica operacije Halijard

U Pranjanima je danas polaganjem venaca u Memorijalnom kompleksu obeležena 76. godišnjica Operacije "Halijard", u kojoj je do 1944. spašeno više od 500 pilota i članova posada savezničkih aviona oborenih iznad Srbije.

Događaju je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najviši državni zvaničnici Srbije, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri, kao i predstavnici oružanih snaga SAD.

Ceremoniju je otvorio Džon Kapelo, penzionisani potpukovnik američke avijacije i predsednik Fondacije misija Halijard, odajući poštu vojnih dvojici pilota koji su juče poginuli u nesreći.

On se zahvalio predsedniku, ministarki Zorani Mihajlović, "Aerodromima Srbije", kao i porodicama avijatičara koji nastavljaju da govore o zahvalnosti koju osećaju prema građanima Srbije.

"Uvek ćemo poštovati prošlost i graditi (zajedničku) budućnost", zaključio je Kapelo.

Američki komandant za specijalne operacije Dejvid Tabor je rekao da moramo da radimo zajedno da bi prevazišli sve izazove.

"Ovo je važan dan, i moramo da se podsetimo običnih Srba, koji su učinili nemoguće te 1944. godine. Oni su rizikovali sve da bi se 500 američkih pilota vratilo svojim kućama. Vaši preci su rizikovali svoje kuće i porodice da bi spasili Amerikance... iako im je pretila stravična odmazd", rekao je Tabor.

Radoljub Janković je u ime veterana Drugog svetskog rata rekao da "još uvek čuje zvuk motora aviona u vazduhu" i da cela okolina Takova i Srbije trebaju da budu ponosni na operaciju Halijard.

U kući njegovog oca je, kako je naveo, na spašavanje čekalo 12 savezničkih pilota.

Zbog zasluga Vučića za afirmaciju cele operacije i izgradnju Memorijalnog kompleksa, Janković je rekao da će predsedniku Srbije pokloniti parcelu pranjanske zemlje "zalivene krvlju ravnogoraca".

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik je kazao da mu je čast što obeležavaju borbu "srpskog naroda za slobodu", a da je pod komunističkom ideologijom operacija bila zabranjivana.

"Vazdušni most liči na sve mostove koji se grade. Ovaj most je spasio mnogo ljudi, znači stvaranje novog prijateljstva i da je Otadžbinska vojska bila Saveznička vojska tokom (Drugog svetskog rata)", kazao je Dodik.

On je najavio i da će kod Doboja biti izgrađen spomenik koji će obeležavati sličnu akciju spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu.

Ambasador SAD u Srbijie Entoni Godfri je rekao da jučerašnja pogibija dva pilota Vojske Srbije podseća koliko je taj poziv opasan, da su gradjani Srbiji 1944. godine pokazali veliku hrabrost, a da su srpski seljaci zaslužni za najveću operaciju spašavanja oborenih pilota u istoriji.

Dodaje da pre,alo ljudi, uprkos značaju operacije, zna za dogadjaje koje su obeležile poslednje godine Drugog svetskog rata u Evropi.

"Imam čast da budem prvi američki ambasador koji učestvuje u ovoj svečanosti, kod ovog novog spomenika... Partnerstvo SAD i Srbije bazira se na zajedničkim vrednostima tokom 140 godina odnosa... I treba pamtiti koje žrtve su podnela naša dva naroda, ne samo na ovom mestu", rekao je Godfri i čestitao Vladi Srbije na dogovoru nedavno postignutom u Vašingtonu.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa