26. septembar 2020.26. sep 2020.
Car Stefan Uroš V i kralj Vukašin, feska manastira u Psači Foto: Wikimedia Commons

Car Stefan Uroš V i kralj Vukašin, feska manastira u Psači Foto: Wikimedia Commons

Marička bitka, prekretnica nacionalne istorije

Godina 1371. pretstavlja jednu od prekretnica u istoriji srednjovekovne Srbije i Balkana. Smrt tri tadašnja vladara: srpskog cara Uroša, bugarskog cara Jovana Aleksandra, kao i pogibija kralja Vukašina na Marici nosile bi posebnu težinu u vremenu mira, a u vremenu koje je dolazilo nagoveštavale su kobni obrt u budućnosti balkanskih hrišćanskih država.

Marička bitka (ili boj kod Černomena) odigrala se na reci Marici u petak 26. septembra 1371. između snaga Osmanskog carstva pod vođstvom rumelijskog begler-bega Lala-Šahina i srpskih snaga predvođenim kraljem Vukašinom i njegovim bratom despotom Jovanom Uglješom.

Zapis starca Isaije o bici na Marici 1371.
Zapisi starca Isaije se nalazi uz prevod Pseudo-Dionisijevog dela. Sem zapisa starca Isaije sve vesti o Maričkoj bici su iz poznijeg perioda. Uglavnom njegov zapis pre svega pokazuje stanje koje je usledilo posle bitke.

"A ovu knjigu svetog Dionisija, velim, u dobra vremena počeh, kada božanstvene crkve i Sveta Gora raju podobno cvetahu, kao neki sad kraj izvora uvek napajan; a svrših tu u najgore od svih zlih vremena, onda kada razgnevi bog hrišćane zapadnih krajeva, i podiže despot Uglješa sve srpske i grčke vojnike, i brata svog Vukašina kralja, i druge velmože mnoge, negde do 60 tisuća izabrane vojske, i pođoše u Makedoniju na izgnanje Turaka, ne sudivši da gnevu božju niko nije moćan protivstati. Te ne izgnaše, no sami od njih ubijeni biše, i tamo kosti njihove padoše, i nepogrebeni ostaše, i veoma mnogo mnoštvo jedni od oštrice mača umreše, a drugi u ropstvo odvedeni biše; neki od njih spasoše se bekstvom i dođoše. I tolika nužda i zlo ljuto obli sve gradove i krajeve zapadne, koliko ni uši slušaše ni oči videše. A po ubijanju muža ovog hrabrog despota Uglješe prosuše se Izmailjćani i poletoše po svoj zemlji, kao ptica po vazduhu..."

Đ. Sp. Radojičić, Antologija stare srpske književnosti, Beograd 1960.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa