27. septembar 2020.27. sep 2020.
Hitan nadzor Centra za socijalni rad u Zaječaru nakon navoda o otmici deteta

Hitan nadzor Centra za socijalni rad u Zaječaru nakon navoda o otmici deteta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Zaječaru, zbog objava na društvenim mrežama o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz tog grada.

U saopštenju piše da su ti navodi neistiniti i netačni, a kontrola će biti izvršena u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N.S. i njenoj porodici, "a sve u cilju zaštite najboljeg interesa deteta, utvrdjivanja činjeničnog stanja i sprečavanja daljih neprimerenih radnji, komentara i iznošenja neproverenih i netačnih tvrdnji".

"Nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, iz tog razloga se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici", dodaje se u saopštenju.

Naglašeno je da se iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost.

Takođe, da je javnim iznošenjem podataka i upućivanje na fotografije deteta ugrožena i privatnost deteta i predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite.

"Napominjemo da se na osnovu odluke Suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, ovo Ministarstvo ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka. Ovo Ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad "Zaječar" ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u tom Centru, stvara se atmosfera "linča", izaziva panika i uznemirenje javnosti.

"U cilju zaštite najboljeg interesa deteta ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite apelujemo na javnost da se suzdrži od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija. Bezbednost deteta i obezbedjivanje svih uslova za zdravo, srećno odrastanje i bezbrižno detinjstvo je prioritet rada resora kojim rukovodi ministar Đorđević", dodaje se.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa