13. mart 2018.13. mar 2018.

Vojni sindikat traži spomenik za poginulu posadu helikoptera

BEOGRAD, 13. marta 2018. (Beta) - Vojni sindikat Srbije založio se danas za podizanje spomenika pripadnicima Vojske Srbije koji su poginuli pre tri godine u helikopterskoj nesreći, kako njihova sudbina ne bi bila zaboravljena.

"Omer, Nebojša, Ivan i Milovan, te kobne noći nisu odbili naređenje, poleteli su svesni rizika i opasnosti u koje ih šalju nadređeni i tako odleteli u smrt. Od onih koji su ih u smrt poslali za taj herojski čin nisu dobili ništa osim pokušaja da se odgovornost svali na mrtva usta. Naprotiv, o bruci koja je usledila, lakrdijaškom pristupu istrazi, te naručenim novinskim tekstovima u nekim medijima, ne treba posebno govoriti, sve je rečeno onim - 'pilot je bio pijan'. Tako nešto ne smemo i nećemo da zaboravimo!", navodi se u saopštenju sindikata.

Taj sindikat je dodao da bi taj spomenik podsećao na to kako se časno i odgovorno služi svom narodu a sve one koji misle da je vlast privilegija a ne odgovornost, podsećao bi na nečinjenje i nebrigu za pripadnike vojske.

"Na svesno i namerno kršenje zakona, propisa i procedura, na bahatost koja je dovela do smrti sedam ljudi i gubitka značajne letilice za naše vazduhoplovstvo, za šta niko do danas nije odgovarao. Za tužioce tu nije bilo elemenata krivičnog dela, pitamo se kako je to moguće? Pitamo se dokle će životi vojnika u Srbiji biti bezvredni. Da je tako, podseća i činjenica da se država čak nije udostojila da osigura ljude čiji su životi svakog dana ugroženi i koji su te svoje živote zavetovali toj istoj državi i njenom narodu", dodaje se u saopštenju.

Na današnji dan pre tri godine u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.

Helikopter se srušio 13. marta, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa