14. mart 2018.14. mar 2018.
foto: Ivan Mitrović 1976. godine

foto: Ivan Mitrović 1976. godine

Zlatna mladost šabačkog basketa

Šabačka košarka bila je poznata širom bivše Jugoslavije, klubovi u obe konkurencije su igrali najviše rangove, ali dok su oni igrali u najjačoj ligi ondašnje Evrope, igra pod obručima našeg grada iznedrila je i šampione bivše Jugoslavije. Bili su to: Ivan Vanja Mitrović, Dejan Petrović, Vlajko, Čonge i Borko Jovanović, Moka Janković, Rašić, Kuze, Maške Vasić Njoki, Šife i Roki, bili su to basketaši iz Šapca koji su osvojili bukvalno sve turnire koji su postojali u velikoj državi, od Slovenije, preko Istre, Dalmacije do Beograda i Novog Sada. Deceniju i po nisu znali za poraz, obarali su rekorde u utakmicama sa profesionalnim košarkašima.
-Dogovorili smo se, pre prvog učešća na profesionalnom turniru, da prvi put kada izgubimo završimo sa nastupima u ovoj kategoriji. Za poraz nismo znali sve do 1995. godine. Leta 1984. godine smo osvojili tri turnira u Rovinju, toliko ubedljivo da smo dobili molbu od organizatora da se više ne prijavljujemo jer drugi neće da se prijave kada smo mi tu, a bilo je zainteresovanih iz cele Evrope. Samom prijavom smo osvajali nagradu, a ostali su se borili u zvaničnom delu programa - priseća se Ivan Vanja Mitrović za "Glas Podrinja".

Opširniju priču sa Vanjom, danas uglednim sudijom, a nekada delom najbolje basket ekipe Jugoslavije pročitajte u narednom izdanju "Glasa Podrinja" koji će već sutra biti na kioscima. Saznajte više o počecima basketa u šapcu, igračima popularne igre, ključnim događajima za "bum" šabačke košarke, velika poznanstva koja je basket doneo i još mnogo toga...

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa