14. mart 2018.14. mar 2018.
Ministri energetike Srbije i RS o snabdevanju gasom i izgradnji hodroelektrana

Ministri energetike Srbije i RS o snabdevanju gasom i izgradnji hodroelektrana

BEOGRAD, 14. marta 2018. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom energetike i industrije Republike Srpske (RS) Petrom Djokićem o unapređenju saradnje u oblasti energetike, snabdevanju gasom i izgradnji zajedničkih hidroelektrana na Drini.
Antić je posle sastanka sa novinarima rekao da RS ima ambiciozne planove za širenje gasne mreže na njenoj teritoriji i snadebanje gasom preko Srbije.
"Republika Srpska sada iz Srbije godišnje povlači 70 miliona kubika gasa a u planu je širenje gasne mreže i povećanje potreba za gasom na 600 do 800 milion kubnih metara godišnje", rekao je Antić.
Djokić je kazao da očekuje da Vlada Srbije verifikuje sporazum o saradnji u oblasti energetike izmedju Srbije i RS, posle čega bi bio potpisan ugovor izmedju Srbijagasa i Gas Prometa-Pale kojim će se regulisati pitanje imovine srpske firme na teritoriji RS.
"Ugovorom bi se utvrdilo vlasništvo nad infrastrukturom Srbijagasa koja je izgradjena u vreme bivše Jugoslavije na teritoriji RS, a koju više od 20 godina održava Gas Promet", rekao je Djokić.
Dodao je da je RS spremna i za zajednička ulaganja u gradnju hidroelektrana na Drini.
Na sastanku resornih ministara dogovoreno je da se sastanu regulatorna tela za energetiku Srbije i RS kako bi razgovarali o naknadama za promet gasa i drugim otvorenim pitanjima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa