11. oktobar 2020.11. okt 2020.
Nagrade "Pozorišnog proleća" 2020

Nagrade "Pozorišnog proleća" 2020

Poslednjom predstavom u takmiačrskom programu "Nečista krv" nastaloj po najpoznatijem delu Bore Stankovića, sinoć je okončan takmiačrski deo festivala "Pozorišno proleće", ove godine, zbog pandemije virusa, organizovanog u oktobru, a poznati su i dobitnici nagrada.

Obrazloženje žirija:

NAGRADA ZA NAJBOLjU PREDSTAVU U CELINI
TRAVNIČKA HRONIKA – Srpsko narodno pozorište u saradnji sa NP Sombor

Za celovit scenski utisak permanentnog košmara koji se ponavlja na prostorima koji proizvode mnogo više istorije nego što mogu da podnesu, a u kojem su glumački ansambl, kostimi, maske, muzika, scenski pokret i scenografski okvir zaokružili sliku mračne stvarnosti.

NAGRADA ZA NAJBOLjU REŽIJU
Jug Đorđević – NEČISTA KRV

Za koncept kojim je, često na ivici noža, predstavio svet zasnovan na nepravdi koju, prvenstveno, trpe žene, no u kojem su žrtve i muškarci. Taj svet se očigledno nimalo nije promenio od vremena Bore Stankovića do danas, a reditelj je postigao da sliku tog sveta, koji prepoznajemo kao naš, sačuva u okvirima literature Bore Stankovića.

NAGRADA „LjUBIŠA JOVANOVIĆ“ ZA NAJBOLjU MUŠKU ULOGU
Marko Marković – TRAVNIČKA HRONIKA – Srpsko narodno pozorište, Novi Sad u saradnji sa NP Sombor.

Marko Marković je uspeo fino da nijansira ne samo razlike između pojedinih rola koje je tumačio, nego i da pronikne u ličnu dramu Nikole Rote i pokaže svu dubinu tog lika.

NAGRADA ZA NAJBOLjU ŽENSKU ULOGU
Emina Elor – UPOTREBA ČOVEKA – Novi tvrđava teatar, Grad teatar Budva, East njest centar Sarajevo i Novosadsko pozorište

Emina Elor je zaokružila trgičnu sudbinu osobe koja je prošla pun krug od filistarske atmosfere Novog Sada pred rat, preko pakla Aušvica do oslobođenja koje ne razlikuje od logora, pritom koristeći jednostavna sredstva, plasirajući emociju bez patosa i uspevajući da na sceni prikaže sve trzaje unesrećenog tela, ali i još više – damare duše koja je osuđena na prokletstvo.

NAGRADA ZA ŽENSKI ANSAMBL PREDSTAVE „NEČISTA KRV“
Pozorište „Bora Stanković“, Vranje

Članice ženskog ansambla predstave „Nečista krv“ su nijansirale različite faze iz života ne samo Sofke, nego Žene zapretene u svetu kojim upravljaju njima strane sile: od patrijarhata, do beskrupulozne želje za sticanjem, nimalo im naklonjene, a u kojima ih uvek prepoznajemo kao gubitnice.

NAGRADA ZA DRAMATIZACIJU
Tijana Grumić – NEČISTA KRV - Pozorište „Bora Stanković“, Vranje

Za izuzetno hrabar i promišljeno izveden postupak prevođenja epskog narativa Bore Stankovića u efektnu, scenski potentnu, savremenu dramsku formu.

NAGRADA ZA SCENOGRAFIJU
Andreja Rondović – NEČISTA KRV - Pozorište „Bora Stanković“, Vranje

Za čaroliju kojom nas je uvela iz sveta surove čaršije u intimu doma koji se povinuje toj čaršiji i minimalistička sredstva kojima je predstavila ambijent raspolućen između tradicionalizma građanske atmosfere i skorojevićskog mentaliteta.

NAGRADA „ZALOG ZA BUDUĆNOST“
Ivan Marković – LEPA BRENA PRODžEKT - Bitef teatar i Flajing Džindžer, Beograd i Šlahthaus teatar, Bern

Za fino profilisan balans između muškog i ženskog principa, između dramatične intime i potrebe za uspehom na estradi, te načina na koji je sudbinu lika koji tumači povezao sa pričom pop-kulturnog fenomena iz naslova predstave.

Žiri je bio suočen sa činjenicom da su tri od četiri predstave izvedene na ovogodišnjem festivalu, nastale kao dramatizacija domaćeg romana. Smatramo da se ovde ne radi o jednostavnim, „uobičajenim“ prevođenjima novelistike na „jezik dramske forme“, nego o delima koja zadržavaju narativnu formu originalnih romana, smeštajući ih u novi, izvedbeni kontekst. To vidimo kao vrlinu u našoj teatarske stvarnosti.

Aleksandar Milosavljević
Olivera Milošević
Jelena Stokuća

Festival će biti zatvoren večeras kada, u čast nagrađenih bude izvedena predstava "Dva viteza iz Verone".

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa