16. oktobar 2020.16. okt 2020.
Vasić: Nelogične odluke Upravnog suda

Vasić: Nelogične odluke Upravnog suda

Načelnik Gradske uprave Milan Vasić na današnjoj konferenciji za medije liste "Nebojša Zelenović - Šabac je naš" komentarisao je jučerašnju presudu Upravnog suda kojom su njihove žalbe odbijene, a prihvaćen 11. član Gradske izborne komisije. Posebno se osvrnuo na dve stvari koje smata nelogičnim. Prvo se odnosi na sastav izborne komisije.

-Mi smo ukazali na činjenicu da GIK ima 20 članova. Posle ostavke 10 članova, ostalo je 10. Postoji presuda istog ovog suda od 30.09. u kojoj stoji da Ruska stranka nema pravo na člana u GIK-u. Međutim, Upravni sud u ovoj poslednjoj presudi kaže da je GIK radila na zakonit način, obzirom da je u radu učestvovalo 11 članova. Taj 11. član je zamenik člana, advokat Jelena Jekić. Presuda kaže da zamenik člana ima ista prava kao i član. Mi se samo sa tom rečenicom slažemo. Obzirom da nema člana Ruska stranka kakva prava ima zamenik?! Dakle, nema ni zamenika člana, rekao je Vasić.



Druga stvar na koju je ukazao jeste stav Upravnog suda da GIK nema pravo da po službenoj dužnosti poništi izbore i raspusti birački odbor zbog postojanja viška listića, kada se radi o biračkom mestu Šipurske livade. Podsetio je da je upravo to urađeno na biračkom mestu Ševarice iz identičnog razloga.

-Sada Upravni sud kaže da GIK to nema pravo da uradi iako član 35, stav 9 Zakona o lokalnim izborima ne kaže da treba bilo kakav prigovor nego da se poništavaju izbori ako postoji viška listić. Vidimo dve različite pravne situacije: u Ševaricama je dozvoljeno da se po službenoj dužnosti ponište izbori i raspusti birački odbor, u Šipurskim livadama Sud je stanovišta da to nije dozvoljeno. Mi ćemo sigurno pisati ustavnu žalbu na ovu presudu Upravnog suda. Potražićemo zaštitu i kod međunarodnih sudova, istakao je Milan Vasić.

Takođe, smatra i da je sekretar GIK-a u ostavci Zlatko Ranković doneo jedinu zakonitu odluku. Do imenovanja novog sekretara pečat je deponovao u sef Gradske uprave. Vasić je istakao da on nikada nije imao kontakt sa pečatom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa