23. oktobar 2020.23. okt 2020.
DS: Zastupamo vrednosti antifašizma

DS: Zastupamo vrednosti antifašizma

Na današnji dan, 23. oktobra 1944. godine, preostali nemački vojnici napustili su Šabac. Nakon četiri godine okupacije Šabac je oslobođen od neprijateljskih vojnika. Istog dana, pripadnici nove oslobodilačke vojske ušli su u grad.

Značaj ovog datuma ne sme da ostane izbrisan u sećanju današanjih Šapčana , i to pre svega poštujući sećanje na žrtve koje su u toj borbi položene, a koje se mere u hiljadama. Antifašistička borba je svetao primer vrednosti i opredeljenja tadašnje generacije naših predaka, koja se pokazala civilizacijski ispravnom. Stoga je 23. oktobar, simbolički datum kojim treba da se ponosimo.

Nažalost, ovaj datum nije označio i kraj tragedije za onaj deo Šapčana koji će zlu kob Drugog svetskog rata osetiti u međusobicama koje nisu mimoišle ni Šabac u mesecima nakon formalnog završetka rata u Šapcu i okolini. One su podsetnik na teško breme političkih netrpeljivosti i sukoba između nas samih, čiji se kontinuitet može pratiti od samih početaka uspostavljanja moderne srpske državnosti početkom 19. veka. Demokratska stranka zastupa vrednosti antifašizma, isto koliko i političke kulture i negovanja prava na različito političko mišljenje. Svako delovanje u suprotnosti sa ovim načelima pokazalo se pogubno po društvo i državu. Čvrsto istrajavajući na tom putu, svim Šapčanima i Šapčankama čestitamo Dan oslobođenja Šapca od fašizma, 23. oktobar.

S poštovanjem,
GrO DS Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa