23. oktobar 2020.23. okt 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Kisić Tepavčević: Od svih potvrđenih slučajeva infekcije, 15 odsto je hospitalizovanih

Članica vladinog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je od svih laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije u Srbiji prethodnih dana, oko 15 odsto onih koji su hospitalizovani.

Navodeći da su u poslednjih sedam dana praktično u svim okruzima zabeleženi laboratorijski potvrđeni slučajevi, ona je na konferenciji za novinare Kriznog štaba rekla da su među hospitalizovanima osobe sa srednje teškim i teškim pneumonijama a da je broj pacijenata na respiratorima "prilično" stabilan prethodnih nedelja.

"Trećina od ukupnog broja hospitalizovanih osoba smeštena je u KBC Bežanijska kosa. Poslednjih desetak dana više je ljudi primljeno na lečenje nego što imamo otpuštenih, tako da smo svakog dana u plusu između 20 i 40 bolničkih kreveta", kazala je zamenica direktora Instituta Batut.

Ponovila je da "niko nije zaštićen" od infekcije i dodala da su najrizičnije grupe radno aktivno stanovništvo i mlade osobe.

"Uzor svima treba da budu najstariji koji se najsavesnije ponašaju a i deca se ponašaju odgovorno i savesno o čemu svedoči činjenica da je infekcija u školama sporadična", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Upitana zašto je u martu uvedeno vanredno stanje a danas se ne razmišlja o toj meri iako je broj novoinficiranih na dnevnom nivou znatno veći nego pre sedam meseci, ona je kazala da je prioritet bio da se deluje preventivno, posebno zbog scenarija iz Italije i Španije gde su po njenim rečima, zdravstveni kapaciteti bili premali da pruže pomoć svima kojima je bila neophodna.

"Na početku je ceo svet bio prilično iznenađen intenzitetom aktivnosti virusa. Niko nije bio pripemljen za takvu vrstu bolesti koja se prilično brzo širila. Mi smo restrikcijama uspeli da sačuvamo najstarije do danas a u međuvremenu smo nabavili nove respiratore, testove, izgradili nove laboratorije. Danas imamo veće brojeve u apsolutnom iznosu ali imamo manji broj hospitalizovanih i mnogo veće kapacitete zdravstvenog sistema", kazala je Darija Kisić Tepavčević.

Ocenila je da je stanovništvo danas "mnogo zaštićenije nego u martu" i da postoje "obećavajući" pokazatelji kada je reč o kolektivnom imunitetu ali je i dodala da je prerano bilo šta zaključivati na osnovu pojedinačnih brojeva.

Upitana da li je moguće da se ograničenom broju gledalaca dopusti da prisustvuju utakmicama, ona je kazala da u ovom momentu svako okupljanje predstavlja faktor rizika i da je u narednom periodu važna "samo utakmica sa korona virusom".


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa