26. oktobar 2020.26. okt 2020.
Foto: Stanislav Milojković

Foto: Stanislav Milojković

Preminuo prvi urednik Danasa Grujica Spasović

Prvi glavni i odgovorni urednik i jedan od vlasnika i osnivača lista Danas Grujica Spasović preminuo je u 70. godini, posle duge i teške bolesti, saopšteno je danas iz te redakcije.

Spasović je bio glavni urednik Danasa od njegovog prvog broja 9. juna 1997. do 2006. godine.

Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, a novinarstvom je počeo da se bavi u beogradskom listu mladih Susret, da bi karijeru nastavio u Večernjim novostima. Od 1980. je glavni i odgovorni urednik Omladinskih novina.

Pre odlaska u Borbu 1989. godine, bio je jedno vreme glavni urednik revije Duga.

Nakon što je tadašnja vlast preuzela Borbu, sa većinom kolega prelazi u Našu Borbu, a nekoliko godina kasnije učestvuje u osnivanju Danasa, u kojem je glavni urednik od prvog broja.

"Prošao je s listom sve njegove najteže faze, pogotovo one pre demokratskih promena 2000. godine, držeći se nepokolebljivo kursa otvorenog, profesionalnog i nezavisnog novinarstva. Nakon 'urednikovanja' u Danasu postaje ambasador Srbije u BiH, te se vraća u Danas u kojem se poslednjih godina bavio izdavačkom delatnošću", dodaje se.

Autor je knjige "Danas, uprkos njima" u kojem je pisao o prvih 1.000 dana rada Danasa.

"Mislim da je danas mnogo lošija situacija na medijskoj sceni nego u doba Zakona o informisanju. Zašto? Zato što ima mnogo manje pluraliteta: izuzev par izuzetaka, sada se gotovo svi mediji nalaze pod direktnom kontrolom Aleksandra Vučića. I to ne njegove vlade ili stranke, nego baš pod njegovom ličnom kontrolom. Ovakva manipulacija sa medijima je nezabeležena u Evropi posle pada Berlinskog zida", rekao je u intervjuu za nedeljnik Vreme pre dve godine.

Knjiga žalosti će od sutra biti otvorena u redakciji lista Danas, gde će svi moći da se upišu do petka 30. oktobra.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.
Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa