27. oktobar 2020.27. okt 2020.
foto: direktno.rs

foto: direktno.rs

NUNS: Napadi na novinare još u istražnoj fazi

Većina slučajeva napada na novinare tokom protesta u Beogradu u julu je i dalje u istažnoj fazi, neki nisu ni procesuirani, a do sada je identifikovana i uhapšena samo jedna osoba koja je zadržana u pritvoru 48 sati, pokazao je izveštaj koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova prosledilo Platformi Saveta Evrope za promociju zaštite i bezbednosti novinara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da se iz odgovora MUP-a može videti da je do sada procesuirana samo osoba koja je polomila staklo ispred prostorija Radio-televizije Vojvodine u Novom Sadu 8. jula, i da je to delo kvalifikovano kao nasilničko ponašanje.

MUP je naveo da u slučaju ometanja na radu ekipe televizije N1 Sektor unutrašnje kontrole prikuplja podatke po nalogu nadležnog tužioca, dok se za slučaj ometanja rada novinara Marka Radonjića sa portala Nova S tvrdi da slučaj nije prijavljen, pa nisu ni preduzete nikakve radnje.

Za fizički napad na novinara Bete Žikicu Stevanovića se tvrdi da je prijavljen nadležnom tužilaštvu i da su preduzete dodatne mere kako bi se utvrdilo ko je počinitelj tog krivičnog dela.

"O napadu na Milana Srdića i Lazara Vukadinovića predstavnik MUP-a obavestio je nadležno tužilaštvo u Novom Sadu o podnetim krivičnim prijavama u vezi sa ovim događajem i nadležni tuzilac je ovo delo kvalifikovao kao delo nasilničkog ponašanja. Policajci su identifikovali i uhapsili osumnjičenog koji je u prisustvu branioca priznao da je počinio krivično delo. Policija navodi da će preduzeti i naredne korake kako bi identifikovali lice koje je uzelo i polimilo kameru Lazara Vukadinovića", dodaje se.

Kada su u pitanju novinari RTS-a u Nišu, snimatelj Ivan Stambolić i novinarka Lidija Georgijeva, policija tvrdi da o tom slučaju nisu bili obavešteni, odnosno da nije podneta prijava, te da su u telefonskom razgovoru sa novinarkom i snimateljem saznali da oni ne žele da podnose prijave u vezi sa ovim slučajem.

"U pismu Platformi Saveta Evrope predstavnici MUP-a navode da po Metodologiji za sprovođenje istraga u slučajevima zloupotreba od strane policije, istrage u slučajevima navodnih zloupotreba počinjenih od policije sprovodi javni tužilac. Uzimajući u obzir da javni tužilac može izuzetno poveriti izvršenje određene dokazne radnje Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, MUP će po prijemu takvog zahteva od tužioca pristupiti tom poslu kao prioritetu", dodaje se u saopštenju NUNS-a.
Agencija Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa