27. oktobar 2020.27. okt 2020.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Hram Svete Petke na Savi proslavio svoju svetiteljku

Hram Svete Petke, podignut u spomen nevino postradalih Šapčana posle Drugog svetskog rata, danas je proslavio hramovnu slavu. Posle svete liturgije, usledila je litija, rezanje slavskog kolača i parastos svima koji su ubijeni bez svedoka.

- Sveta Petka, koja je poreklom je Srpkinja, veoma je poštovana u celom pravoslavnom (i ne samo pravoslavnom) svetu, posebno kod žena koje je smatraju svojom zaštitnicom. Njene čudotvorne mošti, koje isceljuju i daju blagodatne darove svima koji pritiču sa molitvom, dodatno su doprinele poštovanju Sv. Petke, kaže starešina hrama Mladen Šobot.

Tri dana posle oslobođenja Šapca, u navečerje prznika Sv. Petke, 26. oktobra 1944. godine, u Šapcu je počelo ubijanje građana, koje su oslobodioci, bez utvrđene krivice i sudskog procesa, proglasili “narodnim neprijateljima”. Pretpostavlja se da je oko dve hiljade sugrađana brutalno ubijeno na Železničkom mostu. Samo prvog dana, život je izgubilo njih trideset i šest, čija su imena sutradan istaknuta na zidu Okružnog zatvora.
- Posle tog dana, vlasti su nastavile da se obračunavaju sa svim neistomišljenicima tako da su egzekucije trajale tokom '45 i polovinom '46 godine. Njihovi potomci su se okupili u Udruženje građana „Most“ i podigli spomen kapelu, koja je završena 2006. godine, dodaje Šobot.

Danas je sa Železničkog mosta u Savu spušten venac sa krstom od crvenih i belih ruža, koji simbolizuje stradanje i radost večnog života.
Glas Podrinja

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa