27. oktobar 2020.27. okt 2020.
Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić: Blizu smo uvođenja vanredne situacije

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić: Blizu smo uvođenja vanredne situacije

U protekla 24 sata došlo je do pogoršanja epidemiološke situacije – u Šapcu su potvrđena 25 pozitivna slučajeva na kovid -19. Ukupno je 77 aktivno obolelih, a 255 lica nalazi se u izolaciji.

- U obrazovnim ustanovama potvrđeni su pozitivni slučajevi na kovid -19 i preduzete su mere za njihovu i izolaciju polovine odeljenja koja je prisustvovala nastavi. Prema današnjem izveštaju Komunalne policije, primećen je nizak nivo poštovanja mera definisanih Uredbom Vlade Republike Srbije. Kontrolisani trgovinski i ugostiteljski objekti za sada su samo opomenuti, ali ukoliko se nastavi sa nepoštovanjem mera, uslediće kažnjavanja. U narednim danima, Komunalna policija će pojačati nadzor. Apelujem na sugrađane da poštuju mere da bismo izbegli širenje kovida -19 zato što smo veoma blizu uvođenja vanredne situacije, naglasio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić.

Mr Branko Vujković, direktor ZZJZ Šabac takođe je apelovao na sugrađane da poštuju mere zaštite.
- U septembru ukupan broj potvrđeno pozitivnih u Mačvanskom okrugu iznosio je 49, od kojih 24 u Šapcu. Ako uporedimo sa situacijom u protekla 24 sata u gradu Šapcu kada je registrovano 25 novopotvrđenih pozitivnih slučajeva, jasno je da građani ne poštuju mere (socijalnu distancu i nošenje maski). Sada moramo da se uozbiljimo. Centar za prevenciju i kontrolu bolesti ZZJZ, blizu je odluke da predloži Štabu za vanredne situacije grada Šapca da uvede vanrednu situaciju. Naš Centar je utvrdio da je jako mali broj kontakata u odnosu na broj pozitivnih, da građani najčešće ne prijavljuju sve kontakte, već samo članove porodice. Sa 77 aktivno obolelih i tendencijom rasta očito je da građani ne poštuju mere zaštite, pre svega ugostiteljski i trgovinski objekti. Podsećam da svaki trgovinski objekat mora da ima korona redara koji ne sme da dozvoli da kupac uđe bez maske.

U kovid ambulanti došlo je do porasta broja pacijenata koji se javljaju na pregled, kako u ukupnom broju, tako i onih koji se javljaju prvi put, istakla je dr Jasmina Stanković, direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.
- Skok se osetio u proteklih nedelju dana sa akcentom na poslednja tri dana kada je zabeležen najveći broj pacijenata i broj pozitivnih slučajeva. Juče je u kovid ambulanti pregledano 136 pacijenata. Sada pratimo i kovid ambulantu u Službi za zdravstvenu zaštitu dece, gde je povećan broj pacijenata sa respiratornim tegobama. Nije samo reč o kovidu -19, nego i o drugim respiratornim infekcijama. Apelujem na naše sugrađane da se što pre jave na pregled sa prvim simptomima da bi bolest otkrili u ranoj fazi. Iako je došlo do porasta broja pozitivnih, oni su sa lakšom kliničkom slikom tako da nema razloga za paniku.
Doktorka je naglasila da je opredeljen kadar za privremenu kovid bolnicu i da je sve spremno ukoliko dođe do porasta hospitalizovanih pacijenata u OB Šabac. U kovid ambulanti povećan je broj lekara – u prvoj smeni rade 3, a u poslepodnevnoj 2 lekara.

U ime OB Šabac, obratio se dr Dejan Maksimović.
- Danas je u OB Šabac 10 hospitalizovanih bolesnika, 8 PCR pozitivnih, 7 pacijenata ima upalu pluća, a nijedan nije na respiratoru. Uglavnom su to stariji pacijenti, sa kliničkom slikom upale pluća, ali su stabilni i u dobrom opštem stanju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa