28. oktobar 2020.28. okt 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Blic: Ubuduće u Srbiji porez i na podrume, šupe, kotlarnice

Ministarstvo finansija Srbije pripremilo je izmene Zakona o porezima na imovinu, a jedna "mala" promena znači da će građani i firme ubuduće plaćati odvojeno porez i na takozvane "pomoćne objekte", piše "Blic".
Ova grupa nekretnina vrlo je široko definisana, pa tu spadaju i podrumi, šupe za smeštaj ogreva, bunari, rezervoari, kotlarnice, zgrade za smeštaj životinja, ambari, pa čak i nadstrešnice sa osnovom većom od 10 kvadratnih metara, koje su samostalni objekti, navodi list.

Ti objekti prethodno su bili oporezovani zajedno sa objektom kome služe, a sada su poistovećeni sa garažama.

Kako navode iz Ministarstva finansija, predloženim izmenama i dopunama Zakona zapravo može i da se smanji poresko opterećenje za pomoćne objekte i proširi poresko oslobođenje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Novi porez na imovinu obveznici će plaćati, kako je predloženo, počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

"Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava", piše "Blic".

To praktično znači da će porez na podrum, šupu ili kotlarnicu na elitnoj lokaciji u prestonici zavisiti od cene garaža na ovoj opštini.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu je na javnoj raspravi do 4. novembra.


Izvor Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa