28. oktobar 2020.28. okt 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Ministarstvo finansija Srbije: Neće biti povećan porez na pomoćne objekte

Ministarstvo finansija Srbije je danas negiralo da će predloženim izmenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu biti povećan porez na pomoćne objekte i objekte namenjene poljoprivrednoj proizvodnji.

Povod reagovanja Ministarstva su napisi u medijima da će od Nove godine biti oporezovani podrumi, šupe, bunari, kotlarnice, bazeni, štale, sušare, ribnjaci, "pa čak i nadstrešnice koje pokrivaju površinu veću od deset kvadrata".

Te nepokretnosti su, kako je saopštilo Ministarstvo, i sada predmet oporezivanja, a predloženim zakonskim izmenama će biti smanjeni porezi na pomoćne objekte i prošireno poresko oslobođenja za objekte namenjene primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

"Primenom sadašnje zakonske odredbe nema osnova da obveznici poreza na imovinu koji ne vode poslovne knjige, na primer građani, ostvare poresko oslobođenje za objekte namenjene za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, ako ta lica istovremeno nisu i obveznici poreza na dohodak građana na prihode od poljoprivrede i šumarstva", navodi se u saopštenju.

Predlaženo je da svi obveznici koji ne vode poslovne knjige, mogu da za objekte namenjene primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji ostvare poresko oslobođenje samo ako ti objekti nisu ustupljeni drugom licu uz naknadu, na period koji u toku 12 meseci traje duže od 183 dana.

Po tumačenju Ministarstva finansija, objekti koji su u funkciji glavnog objekta (osim garaža) razvrstavani su u istu grupu i oporezovani kao objekat u čijoj su funkciji.

Predloženo je da pomoćni objekti budu razvrstani u istu grupu sa garažama (koje su takođe pomoćni objekti). To bi omogućilo da se poreska osnovica za te objekte utvrđuje primenom prosečnih cena garaža i pomoćnih objekata u istoj zoni, čime bi se, kako je istaknuto, smanjio poreski teret za te objekte.

Porez na imovinu je javni prihod lokalnih samouprava na čiju inicijativu su i predložene izmene Zakona o porezu na imovinu, navelo je Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je dodalo da će predloženi način oporezivanja smanjiti poreski teret za obveznike, odnosno proširiti poreska oslobođenja, što će, iako će smanjiti prihod jedinica lokalnih samouprava, doprineti doslednijem oporezivanju srazmerno ekonomskoj moći obveznika.

Izvor Beta

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa