28. oktobar 2020.28. okt 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Vučić: Potpisali smo predugovor sa Fajzerom za nabavku vakcine protiv korona virus

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija nameravala da kupi vakcinu protiv korona virusa od kompanije "Astrozenek" dok se nisu pojavili problemi zbog kojih je ta kompanija odustala od proizvodnje vakcine, a da je u ovom trenutku predugovor za nabavku vakcine protiv korona virusa potpisan sa američko-nemačkom kompanijom "Fajzer".

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica, rekao da je za nabavku vakcine protiv korona virusa "trka u svetu" i da će mesec dana prednosti u dobijanju vakcine biti "spas za neku državu u odnosu na neku državu koja nije obezbedila vakcinu".

Vučić je rekao da se prve količine vakcine protiv korona virusa od "Fajzera" očekuju do nove godine, a da će do kraja marta biti obezbeđeno 350.000 doza vakcina, koje će prvo primiti zdravstveni radnici, vojska i policija, kao i hronični bolesnici.

"Razgovaramo i sa Kinezima i sa Rusima, kupićemo što pre može za celo stanovništvo. Nama je svejedno gde ćemo da kupujemo vakcinu, važno je da naše službe potvrde da je bezbedna. U našoj zemlji te vakcine će za sve građane biti besplatne", kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija "mnogo para potrošila za borbu protiv korone", ali da "svega ima" što je potrebno za borbu protiv epidemije, u čemu smo po svim parametrima među najboljima u Evropi.

Vučić je naveo da je 365.000 vakcina protiv gripa već podeljeno zdravstvenim ustanovama u Srbiji i da je time deo opasnosti smanjen, da se "ne pojave u isto vreme grip i korna u bolnicama".

"24.000 vakcina sutra stiže, obezbedili smo 50.000 vakcina za grip iz Mađarske koji stižu za nekoko dana, iz Nemačke će stići 200.000 vakcina do 1. decembra, danas smo pokrenuli inicijativu da nabavimo još 200.000 vakcina protiv gripa", rekao je Vučić dodajući da su to najveće količine vakcina protiv gripa koje su do sada nabavljane.


Izvor Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa