29. oktobar 2020.29. okt 2020.
Beta

Beta

EBRD obezbedila 20 miliona evra za kompanije i lokalne samouprave u Srbiji

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da je obezbedila kredit od 20 miliona evra banci Inteza Beograd za podršku kompanijama i lokalnim samoupravam u Srbiji, kako bi se izborile sa ekonomskim posledicama pandemije korona virusa.

EBRD je precizirao da je reč o katkoročnom finansiranju, koji je deo odgovora te finansijske institucije na uticaj korona virusa na privredu, a radi jačanja otpornosti lokalne ekonomije.

Sredstva EBRD-a namenjena su za potrebe likvidnosti kompanija, malih preduzeća i lokalnih samouprava u Srbiji koje imaju pad aktivnosti i prometa.

"EBRD nastavlja da uvećava finansiranje lokalnog poslovanja preko svojih izvanrednih partnerskih banaka, kako bi održala poslovanje i sačuvala radna mesta. Sa novim finansiranjem za banku Intezu, naša sredstva za realnu ekonomiju u Srbiji, a koja se obezbeđuju od krerditora, približavaju se iznosu od 400 miliona evra samo ove godine", kazala je regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Izvršna direktorka banke Inteza Beograd Draginja Đurić je rekla da se novom kreditnom linijom od 20 miliona evra nastavlja saradnje sa EBRD-om, koji je dugoročni partner te banke.

"Veoma smo zadovoljni što možemo možemo da pomognemo sredstvima da bolje prevazidu negativne posledice korona virusa na njihovo poslovanje i tako doprinesu ekonomskom oporavku ekonomije", rekla je ona.

Đjurić je podsetila da je banka Inteza do sada stavila više od 288 miliona evra na raspolaganje građanima i preduzećima u Srbiji putem ugovora o kreditnoj liniji zajedno sa EBRD.

U saopštenju je navedeno i da je EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji koji je do danas uložio više od 6,3 milijarde evra u 277 projekata u zemlji.

Istaknuto je da se EBRD fokusira na podršku razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i na ukupnoj tranziciji ka zelenoj ekonomiji.
Izvor: Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa