29. oktobar 2020.29. okt 2020.
MUO: Ljuboviji novi rendgen aparat od "Helvetasa"

MUO: Ljuboviji novi rendgen aparat od "Helvetasa"

U sklopu redovnih aktivnosti obilaska gradova i opština u Mačvanskom upravnom okrugu, načelnik Vladan Krasavac je u sredu 28.oktobra 2020.godine upriličio posetu opštini Ljubovija. Radnom sastanku, koji je održan u kabinetu predsednika opštine Milana Jovanovića, prisustvovali su saradnici predsednika opštine, v.d. direktor Filijale Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja Šabac Jelena Pavlović, Aleksander Grunauer, vođa projekta „Reforma poreza na imovinu“ i predstavnici „Helvetas“, švajcarske razvojne organizacije koja je organizovala konkurs na kojoj je opština Ljubovija osvojila četvrtu nagradu i finansijska sredstva za nabavku novog rendgen aparata.



Razgovaralo se o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i redovnim aktivnostima koje se sprovode na nivou lokalne samouprave.

Povod okupljanja je nabavka i puštanje u rad digitalnog rendgen aparata za potrebe Doma zdravlja Ljubovija, sa stacionarom. Vlada Švajcarske je u saradnji sa Vladom Republike Srbije sprovela Program "Reforma poreza na imovinu". U Programu su učestvovale 44 lokalne samouprave iz Republike Srbije, a opština Ljubovija jedna je od prvih pet opština koje su bile najbolje u proširenju obuhvata poreza na imovinu. Kao poklon Vlade Švajcarske opština Ljubovija je dobila finansijska sredstva u iznosu od 100.000 švajcarskih franaka.



"Opština Ljubovija je prva opština u Srbiji koja je u potpunosti realizovala ovaj projekat, a dobijena sredstva smo mogli da upotrebimo i za neku drugu namenu. Uz pomoć građana prepoznali smo da je nabavka rendgen aparata najvažnija za našu opštinu ", rekao je između ostalog predsednik Opštine Ljubovija Milan Jovanović.

Sve prisutne na današnjem događaju pozdravio je i Aleksander Grunauer, vođa Projekta „Reforma poreza
na imovinu“, koji je naglasio važnost učešća i konsultovanja građana o investicijama koje su od značaja za njihov bolji život.



Stavljanjem u funkciju savremenog digitalnog rendgen aparata ostvaruje se u punoj meri briga o zdravlju ljudi ovog kraja,pa će uskoro i prvi pacijenti biti pregledani. Postojeći rendgen aparat, koji je bio u funkciji preko pedeset godina zamenjen je savremenim uređajem koji će omogućiti brzu i po zdravlje bezbednu dijagnostiku, što je posebno važno zbog epidemije Kovid-19.

Branka Radovanović, direktor Doma zdravlja Ljubovija izražavajući svoje zadovoljstvo nabavkom rendgen aparata ističe da će se uz pomoć savremenog aparata mnogo lakše i brže postavljati dijagnoza, što je za sve pacijente i najvažnije. Korist će imati žitelji ne samo Ljubovije već i susednih opština, jer će se u velikoj meri poboljšati kvalitet zdravstvenih usluga koje Dom zdravlja pruža svojim korisnicima, posebno u uslovima epidemije COVID-19, rekla je između ostalog direktor Doma zdravlja Branka Radovanović.



Načelnik Mačvanskog upravnog okruga Vladan Krasavac, pozdravljajući prisutne izrazio je zadovoljstvo što je jedan ovako savremen uređaj obezbeđen za sve građane Ljubovije i okolnih opština. Zahvalio se Vladi Republike Švajcarske i opštini Ljubovija koja je prepoznala potrebu svojih građana za novim rendgen aparatom i finansijska sredstva usmerila u njegovu nabavku.

-Veliki doprinos dali su sami građani opštine Ljubovija, koji su odgovornim odnosom prema državi Srbiji i opštini ispunili svoju obavezu u pogledu plaćanja poreza i faktički svojim sredstvima učestvovali u kupovini rendgena. Očekujem da se sa ovakvim aktivnostima nastavi i u narednom periodu, kako bi se poboljšali uslovi života i u malim opštinama kao što je Ljubovija", rekao je prilikom svog obraćanja načelnik Upravnog okruga Vladan Krasavac.

Kabinet načelnika
Vladana Krasavca

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa