30. oktobar 2020.30. okt 2020.
Još 26 Šapčana kovid pozitivno

Još 26 Šapčana kovid pozitivno

Tokom poslednja 24 sata registrovano je još 26 kovid pozitivnih građana Šapca i 42 lica koja su u samoizolaciji, odnosno kontakti sa obolelima. Na teritoriji Mačvanskog okruga trenutno je aktivno obolelo 294 ljudi, od toga je u Šapcu 148. Ovi podaci su izneti na današnjem sastanku gradskog Štaba za vanredne situacije.

-Situacija je stabilna u smislu da nema drastičnog povećanja broja obolelih, međutim, situacija sa kovidom 19 je nestabilna i ponovo apelujemo na striktno poštovanje mera za suzbijanje pandemije. Samo od nas zavisi i od stepena poštovanja mera da li ćemo izaći bez većih posledica iz ove trenutne situacije. Trenutno je u šabačkoj Bolnici 13 pacijenata hospitalizovano, što je jedno više u odnosu na juče. Svi oni imaju upale pluća, ali niko nije na respiratoru. Izveštaji Sanitarne inspekcije i Komunalne policije govore da su maksimalno pojačane mere kontrole i drastično je manji broj privrednih subjekata koji krše mere uredbe, ali to još nije dovoljno. Neophodno je maksimalno poštovati distancu, broj ljudi u zatvorenom i na otvorenom, apsolutno nošenje maske i higihena ruku, rekao je šef Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Pojačane mere kontrole podrazumevaju veći broj provera trgovinskih i ugostiteljskih objekata, kao i aktivno uključenje republičke Sanitarne inspekcije. Od 50 kontrolisanih subjekata duže od 23 sata radilo je 11 ugostiteljskih objekata. Takođe i u 11 trgovinskih radnji ustanovljeno je da ima kako kupaca, tako i zaposlenih koji se ne pridržavaju mera zaštite.

-Danas je na sastanku bili i dr Dragan Radojičić iz Zavoda za javno zdravlje i direktor ZZJZ dr Branko Vujković i mi ćemo poštovati mišljenje struke. Ono još uvek da je došlo vreme za uvođenje vanredne situacije, rekao je Pajić.

Broj obolelih u obrazovnim ustanovama je isti, dok je još jedan zdravstveni radnik kovid pozitivan.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa