Info

30. oktobar 2020.30. okt 2020.
foto: Beta

foto: Beta

Industrijska proizvodnja u septembru veća nego u tom mesecu 2019. za 4,6 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u septembru ove godine bila je za 4,6 odsto veća nego istog meseca prošle godine, a u odnosu na prosek 2019. godine bila je veća za 7,9 procenta, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Industrijska proizvodnja u periodu januar-septembar ove godine, u poređenju sa istim periodom 2019, bila je manja za 0,2 odsto.

U septembru je u odnosu na isti mesec prošle godine rast zabeležen u sektorima snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (9,6 odsto), prerađivačkoj industriji (4,1 odsto) i rudarstvu (0,5 odsto).

Po namenskim grupama industrijske proizvodnje u septembru ove godine, u odnosu na isti mesec prethodne, porasla je proizvodnja proizvoda za široku potrošnju (27,8 odsto), kapitalnih proizvoda (10,2 odsto), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (5,6 odsto), energije (2,7 odsto) i intermedijarnih proizvoda, osim energije (1,3 odsto).

Obim industrijske proizvodnje u septembru ove, u odnosu na septembar prošle godine, imao je rast u 20 oblasti koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 81 odsto, a pad je bio u devet oblasti koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 19 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u septembru ove godine, u odnosu na isti mesec lane, imale su proizvodnje električne energije, prehrambenih proizvoda, metalnih proizvoda, osim mašina, proizvodnja električne opreme i proizvodnja nameštaja.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar 2020. godine, u odnosu na prosek 2019. godine za industriju ukupno pokazuje rast od 4,2 procenta, a za prerađivačku industriju rast od četiri odsto.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za septembar 2020. godine, u odnosu na avgust 2020. godine pokazuje da je za industriju – ukupno ostvaren pad industrijske proizvodnje od 0,6 odsto, a za prerađivačku industriju rast od 0,1 procenat.

Proizvodnja malih preduzeća, sa manje od 50 zaposlenih, koji nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u septembru 2020. u odnosu na prosek 2019. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje bila je veća za 7,3 odsto, a kod prerađivačke industrije bila je veća za 11,1 odsto.
Beta

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa