18. mart 2018.18. mar 2018.
Pokret za decu: Vučićev predlog za finansijsku stimulaciju rađanja ima nedostataka

Pokret za decu: Vučićev predlog za finansijsku stimulaciju rađanja ima nedostataka

ČAČAK, 18. marta 2018. (Beta) - Pokret za decu "Tri plus" ocenio je danas da predlozi predsednika Srbije Aleksandra Vučića za finansijsku stimulaciju rađanja imaju nedostataka i da je neophodno davati naknade svima koji imaju troje i više dece.

Pokret za decu "Tri plus" se ne slaže da porodice sa troje i više dece, čija su deca rođena pre 01.01.2018. godine, nemaju pomoć od države.

Oni ocenjuju da se davanjem naknade samo onim porodicama čija su deca rođena posle tog datuma "diskriminiše" oko 120.000 porodica.

"Zato apelujemo na predsednika da preispita predložene mere i predlažemo da naknade za sve majke sa troje dece u Srbiji, koje nisu obuhvaćene, budu isplaćivane iz budžeta lokalnih samouprava uvođenjem obavezne aproprijacije, kao što je to slučaj u gradu Loznici", navodi se u saopštenju.

Pokret traži da se u predložene mere implementira i njihov zahtev za penzionisanje majki sa četvoro i više dece.

Pokret za decu "Tri plus" ističe da će i dalje sprovoditi planirane aktivnosti dok sve majke sa troje i više dece ne ostvare svoja prava koja im se već više od 12 godina obećavaju.

Prema navodima tog pokreta, najavljena naknada majkama sa troje i više dece ima nedostatke i zato što je ograničena na 10 godina, kao što je slučaj u Makedoniji, a ne do punoletstva trećeg deteta kao što je u većini zemalja koji imaju ovakav vid stimulacije rađanja.

Pokret "Tri plus", osnovan je 2016. godine u Čačku i zalaže se za povećanje nataliteta i za donošenje Zakona o statusu velikih porodica, koji bi definisao kategoriju porodica sa četvoro i više dece, kako bi se "sprečilo nestajanje Srbije".

Pokret je naveo da je po statističkim podacima od 2005. do 2015. godine broj stanovnika Srbije opao za 383.000, a da je 2016. godine priraštaj bio najmanji za 50 godina.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče da će majka za rađanje prvog deteta dobijati 100.000 dinara jednokratne pomoći, za drugo dete 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće dete 12.000 dinara mesečno 10 godina i za četvrto dete 18.000 evra za 10 godina.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa