2. novembar 2020.2. nov 2020.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Od Jevrema do danas, Šabac je grad kulture

Međuopštinski istorijski arhiv nastavlja tradiciju predstavljanja arhivske građe na centralnom gradskom trgu putem tematskih postavki sa ciljem da Šapčane, ali i posetioce upozna sa dinamičnom, bogatom i raznolikom prošlošću grada na Savi.

-Arhiv već pet godina organizuje izložbe na Trgu, i ono što bih pomenuo kao posebnost je da smo postali uzor drugima, te da sve više arhiva u Srbiji čini isto - istakao je direktor Međuopštinskog istorijskog arhiva Davor Stanojević.

Glas Podrinja


Od samog stvaranja moderne srpske države Šabac je zbog svog položaja i prosvetiteljskog duha Jevrema Obrenovića postao kapija za kulturu i evropski uticaj u Srbiji, ističu autori izložbe "Šabac je kultura" Gordana Filipović i Ivan Dosković.

-Izložba je posvećena je ne samo Šapcu, nego i svima koji se decenijama trude da jedan od sinonima za naš grad bude kultura. Bogata arhivska građa predstavljena je na Trgu, i značajan deo pripada međuratnom periodu. Kao posebnost bih izdvojila Fond šabačke Narodne knjižnice i čitaonice - navodi Gordana Filipović.

Od osnivanja Društva za kulturni napredak grada Šapca, postavka nudi uvid u društveni život prve srpske varoši u razdoblju između dva rata.

-Ovo je završni deo projekta "Arhiv na Trgu" podržan od strane Ministarstva za kulture i informisanja, i dobar je pokazatelj kako jedna ustanova kao što je Međuopštinski istorijski arhiv može da "izađe" iz svog objekta i sugrađanima prezentuje sadržaje u galeriji ja otvorenom. U planu je izrada kataloga koji će obuhvatiti i prethodne - pojasnio je Ivan Dosković.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa