Инфо

(18. март 2018.)

Јеремић: Вучић тајно преговара с Тачијем, приватно отпутовао у Њујорк

Јеремић: Вучић тајно преговара с Тачијем, приватно отпутовао у Њујорк
БЕОГРАД, 18. марта 2018. (Бета) - Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да председник Србије Александар Вучић тајним преговорима с косовским лидерима Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем "неспретно покушава да доскочи међународној заједници" и "купи додатно време за себе и своје коалиционе партнере" у Приштини.

"Као рок за решење косовског питања помиње се почетак лета, и Вучићу је сада потребно било шта што би могао да искористи као 'смоквин лист'. Вучић је у уторак био у Паризу на тајној вечери с Хашимом Тачијем, а у недељу је приватно отпутовао у Њујорк, о чему јавност у Србији није обавештена. С Харадинајем такође преговара преко блиског посредника из свог окружења", рекао је Јеремић сарајевској телевизији "Фејс" (Фаце), преноси Народна странка.

Јеремић који је бивши министар спољних послова Србије, рекао је да је Вучић предложио Западу "генијалну идеју" размене југа Србије за север Косова, али је одбијен, јер је одавно обећао потписивање свеобухватног споразума Београда и Приштине који би Косову омогућио пријем у УН.

"Рекли су му: 'Не може, обећао си потпис и сада га дај'. Дотерало је цара до дувара – Запад тражи од Вучића да испуни обећање које је дао још 2012. године, приликом доласка на власт, да ће завршити косовски проблем на начин који претходна власт није била спремна да уради", рекао је Јеремић.

Он је казао да су Вучић, Тачи и Харадинај "људи исте феле, с тоном путера на глави", којима је заједнички интерес одлагање решења за Косово.

"Али када би решили питање Косова, више не би били потребни Западу и боје се да врло брзо након тога не би више били на слободи. Међународној заједници у овом тренутку одговарају уцењени људи са костурима у орману, попут Тачија, Вучића и Харадинаја", рекао је Јеремић.

Он је навео да у таквим околностима Вучић грозничаво тражи да добије "било шта" за потписивање свеобухватног споразума, јер је шест година "трговао српским интересима на Косову како би учврстио своју бруталну диктаторску власт" и испуњавао апсолутно све што је од њега тражено, без условљавања да и албанска страна спроведе договорено.

Јеремић је рекао да су Србија и Босна и Херцеговина неповратно упућене једна на другу и да стога треба да се помажу, али не на деструктиван начин на који се контроверзним изјавама и заоштравањем националних односа међусобно помажу Вучић и председник Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

"Они су поистоветили државни и лични интерес, а то је да остану на власти - даље од тога не гледају. Морамо се дозвати памети и обновити демократију, како не би као регион постали камп за збрињавање избеглица са Блиског истока, што је идеја неких међународних кругова", закључио је Јеремић.

Најновији број

17. јануар 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa