4. novembar 2020.4. nov 2020.
Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum: REM nema kapacitete da obavlja posao koji mu je namenjen

Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum: REM nema kapacitete da obavlja posao koji mu je namenjen

Stranka Zajedno za Srbiju i Građanski demokratski forum smatraju da izostanak odluke REM-a da pravilnikom sankcioniše dnevno emitovanje rialiti programa i pomeri ga u noćne sate, dokazuje da ovo telo nema kapaciteta da obavlja posao koji mu je namenjen. Isti je slučaj i sa izveštajem o praćenju predizborne kampanje od strane elektronskih medija, u kome se mnogo toga konstatuje, ali i kada se ukaže na napravilnosti, izostaju sankcije.

Potpuno je neverovatna vrlo blaga reakcija Saveta REM na izrazito obimnu funkconersku kampanju, korišćenje javnih resursa i veliku nesrazmeru prisutnosti izbornih takmaca u pojedinim medijima, na šta je pre izbora ukazivano od učesnika izbora, stručne i opšte javnosti. Umesto da to stanje menja ingerencijama koje ima, REM poziva medije da samoregulatorno reše ovaj problem.

Potvrđuje se bojazan koju je Građanski demokratski forum saopštio i prilikom prošlogodišnih razgovora vlast-opozicija na Fakultetu političkih nauka, da jednostavna dopuna sastava Saveta REM-a po postojećem zakonu i u dosadašnjoj proceduri, neće biti dovoljna za dobar rad ove institucije, iako su novi članovi pokazali konstruktivne namere. Iz rasprave u Savetu REM-a vidljivo je mešanje uređivanja medija, cenzure i zakonskih ingerencija, što dokazuje nedovoljnu stručnost većine članova Saveta, a time i nedovoljnu kompetentnost celog REM-a. Dugogodišnja praksa u kojoj izostaju reakcije ovog tela na prekršaje i nezakonito ponašanje pružalaca programskih usluga, pogotovo u vezi sa izborima, potvrđuje da REM nije nezavisno regulatorno telo, što bi trebalo da bude i po evropskim standardima i praksi i po našim zakonima.

Građanski demokratski forum i stranka Zajedno za Srbiju, osuđuju ovakvo ponašanje Regulatora elektronskih medija i smatraju da njegov rad mora temeljno da se promeni i zakonski i praktično, jer je to preduslov da se menja medijska scena Srbije sa mnogo više uvažavanja javnog interesa.


Zajedno za Srbiju
Građanski demokratski forum



Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa