18. mart 2018.18. mar 2018.
Šta ojačani RSD znači za građane Srbije?

Šta ojačani RSD znači za građane Srbije?

Posle objave Blumberga da je dinar druga najbolja valuta u svetu, ekonomisti objašnjavaju šta to znači.

Kako navode, to pre svega znači da ulaganje u srpsku valutu predstavlja jedno od najisplatljivijih ulaganja u svetu.

A šta ojačani dinar znači za građane?

Jedan, ali koliko tačno vredan? Njujorška agencija Blumberg zaključila da je srpski dinar druga valuta u svetu s najboljim performansama u proteklih 12 meseci.

To ne znači i da je stabilan, za izračunavanje stabilnosti postoje neke druge formule, objašnjavaju stručnjaci.

"Kada primenimo te formule vidimo da je dinar manje stabilan od proseka valuta u centralnoj i istočnoj evropi tabilniji su recimo hrvatska kuna, makedonski denar, bosanska marka, ali ako se ulaže u dinarske hartije od vrednosti može mnogo da se zaradi i to je ono što Blumberg poručuje investitorima, a zašto - zato što je dinar relativno ojačao tokom prethodnih godinu dana", objašnjava ekonomista Milojko Arsić.

On dodaje i da je dobro što je ulaganje u dinar sigurno ali nije dobro što je dinar ojačao i što imamao veće kamtne stope nego druge zemlje jer konačno ono što je zarada za investitore to je za nas trošak.

"Da je dobro jačanje valute valutni ratovi se ne bi vodili zbog toga što neke zemlje namerno slabe svoju valutu to se radi da bi imačlo dugoročnu posledicu na rast privrede", dodaje Arsić.

Iz NBS poručuju da jači dinar jača poverenje stranih investitora. Tvrde da je ulaganje u Srbiju povećano - da je od početka ove godine nadmašen iznos investicija iz istog perioda 2017.-te.
B 92

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa