10. novembar 2020.10. nov 2020.
foto: sajt RK "Metaloplastika"

foto: sajt RK "Metaloplastika"

Bane Mrkonjić - legenda Metaloplastike

Ostvarenje sna počinje snivanjem

Kroz zajedničke trenutke, radosti i tuge stasavamo i mi kao ljudi. Iskustvo ne čini prosto “slaganje” godina, već momenti i događaji koji vas zauvek promene. Danas osećam adrenalin mladosti, u igračima vidim svoju decu. Nezaboravni: Dukla, Atletiko, Proleter, Dobrodošli u memoarske osvrte Branislava Bana Mrkonjića
Na ovom komadu Evrope, u deliću brdovitog Balkana, sport i odrastanje su jednostavno morali ići zajedno. Sva radost, urođena želja za nadmetanjem sažimaju se u drugarskim partijama “fudbalice”, penala, basketa, šutiranju sedmeraca.

Onda mali Bane snio je kako sport postaje nešto sa čime se neće rastati u kasnijim godinama, već će biti njegovo životno opredeljenje. Ipak, nije zamišljao sebe kao zvezdu.

- Nisam razmišljao o profesionalnoj karijeri sportiste, igrača, ali sam želeo da budem uz njih. Tako se posao fizioterapeuta nametnuo kao pravi, kao onaj u kome neću “izdati” dečačke snove. Onda su fizioterapeuti bili uglavnom u fudbalu, u drugim sportovima manje. Impresionirao me je čuveni Milan Raki Aranđelović, imao sam priliku i da ga upoznam na Mediteranskim igrama mnogo godina kasnije, bio sam srećan kao malo dete. Bio je tu i Aca Kotlajić i drugi. Usmeravao sam sebe kroz obrazovanje, stekao zvanje fizioterapeuta – već u podaleku prošlost se vraća čika Bane.

Diploma je jedno, no, kako sam kaže, u mladosti nedostaje iskustvo, a u iskustvu nedostaje mladost. Trebalo je početi negde, znanje primeniti. Poziv je stigao iz FK “Mačva”.

- Šabac nije veliki grad, svi se poznajemo i u Mačvu sam stigao na preporuku Lala Krstića. To je strašna generacija Mačve predvođena Vojkanom Melićem. Fudbal je posebno iskustvo za fizioterapeuta. Jauk povređenog nigde kao u fudbalu ne odjekne, mogli biste zaključiti da je neka strašna povreda u pitanju. Mladi ste i bojite se samo dve stvari, svega i svačega. Pod pritiskom, trčite ka njemu, znate da je važno brzo pomoći, u sebi nosite strah da nećete moći. Trudite se da nekako bojazan konvertujete u pogled ohrabrenja dok se gledate u oči. Naprskate sprej, vidite da je mnogo bolje nego što je bio prvi utisak, igrač kao nov, lakše njemu, a vama teret pao sa srca, osetite čaroliju ovog poziva. Nikada ovo nisam doživljavao kao posao, već misiju, a klub kao drugu porodicu.
Ipak, Bana Mrkonjića, svi povezuju pre svega sa Metaloplastikom. Stigao je dok su “vanzemaljci” samo nagoveštavali svoje “moći”.

-Došao sam na preporuku mog prijatelja i kolege Nikolova. Dve godine u Mačvi bile su odlične, ali sam hteo da se okušam u Metaloplastici. Bio je to tim u povoju. Dočekao me je šef, ali ubrzo i moj dobar prijatelj Aca Pavlović. Pružio mi je podršku, uklopio sam se brzo i stasavao i ja kroz stasavanje tih neverovatnih momaka. Iz neposredne blizine sam gledao kako jedno “sjajno dete” postaje vanvremenski, rukometni i sportski gigant.

Zvali su ih “vanzemaljci” zbog rukometnog umeća. majstorstva, a čika Bane zna da su oni bili iz “drugog univerzuma” po mnogo čemu.

- Nikome neće prikladnije stajati taj nadimak nego njima, ne verujem da će se više ikada, na jednom mestu, okupiti skup takvih mladih ljudi, toliko posvećenih, predanih, izdržljivih. Oni su “varali” medicinske standarde spremnosti, nisu igrali samo ako bukvalno nisu mogli da stoje, bez preterivanja. Neke povrede koje su danas osnov za višenedeljnu pauzu, oni nisu ni tretirali kao povrede, poput distorzije zgloba, uganuća. Mile Isaković je revanš u Roštoku igrao posle loma nosa. Hteo je da igra, dobio je masku, a onda je i nju skinuo. Vuković je u Madridu jedva hodao, a odigrao je finale Kupa šampiona. Vuja je pauzirao samo kada je pokidao ligamente kolena, što je najteža povreda. Imali su srce junaka, želju jaču od svega. Nisu propuštali trening, a na onim lakšim, kada se igrao, recimo, basket, nismo mogli da ih sklonimo sa terena. Istovremeno su bili zvezde, izlazili su, provodili se, živeli su 100% i postizali sve. Neverovatno!

To su fantastične godine, ali u moru sreće upamti se i talas tuge, one prolećne 1984. godine. Revanš finala KEŠ protiv “Dukle” u Šapcu. Grad je bio spreman za slavlje.

- Bila je to najveća utakmica u njihovim karijerama do tog trenutka, ali su oni znali kako da se pripreme za svaki meč, imali su svoj način koji je donosio uspehe. Pred revaš to je promenjeno. Karantin je delotvoran nekada, no ovde mislim da nije bio. Bili smo dva dana u hotelu, sve je izgledalo pusto nekako, onaj osećaj da nije to to. Uz to je preovladao loš optimizam, sistem “lako ćemo”. Dok smo se vozili ka hali, video sam pripreme za slavlje, navijače i iako nemam običaj da budem vulgaran, strah i loš predosećaj su se gomilali i samo “izleteli” u rečenici: “A šta ako p.......o?!” Od početka utakmice me je uhvatio predosećaj poraza, trudio sam se da ga odagnam, ali se vraćao. Niz loših “sitnica” je kulminirao sedmercima.

Godinu dana kasnije sve je došlo na svoje mesto, u velikom Madridu.

-Tu su, uz sve vrline koje su imali, pokazali da su definitivno najveća ekipa. Perfektno su naučili na prošlogodišnjim greškama. U dvorani nas je dočekalo 11.000 navijača, “paklena” atmosfera. Vuk je jedva stajao, ali je hteo da igra i igrao je, Vuja isključen, mnogo problema, a opet niko nam nije mogao oduzeti taj šampionski osećaj. Pobedili smo deset razlike.

Bane pamti još jedan duel kao poseban, iako ga mnogi svrstavaju u niz “jednih od”.

-Od kako je Metaloplastika postala najveća, predstavljala je večitu inspiraciju protivnicima. U sezoni kada su Vuk i Mile bili u JNA dolazio je “Proleter”, sjajan tim, predvođen Momirom Čapetom Rnićem. Uvek su mislili da su tu, na-domak velike pobede nad nama, a onda su doputovali uvereni kako bi to mogla biti ta utakmica. Umesto toga, mi smo priredili takav niz cepelina, svaki 4, 5. gol postignut iz cepelina, krilo – bek – pivot. Kada su mislili “neće valjda opet”, mi smo baš to radili. Ne pamtim da je ikada i jedan protivnik tako sportski “ponižen” i da je tako nemoćno delovao kao Zrenjanin onda.

Posle slave u Metaloplastici, put ga je vodio u Italiju.

-Bilo je i ranije prilike da odem, ali nisam iz mnogo razloga. Onda me je preporučio Krasavac. Otišao sam na kratko, ostao 12 bajkovitih godina. Prvo sam radio u Rubijeri (mesto kod Modene), Modeni, na kraju Bolonji. Bilo je odlično u Mačvi, super u Metaloplastici, ali divno i u Italiji. Iako nije rukometna zemlja, ulagali su mnogo, bilo je naših igrača, trenera, na početku je tamo boravio i Lino Červar, u moj klub je došao Kažić. Svaki poslodavac je bio maksimalno korektan, uvek na raspolaganju. Ipak, nedostajala je porodica i srce me zato vuklo kući.

A kuća su Šabac i Metaloplastika. Uskoro će 600. put sedeti na klupi tokom prvenstvenih utakmica, ukupno ih je i preko hiljadu. Neka iskustva je teško preneti, osećaji izmiču rečima.

- Zamislite koliko je igrača prošlo ispred mene, menjaju se imena, kvaliteti, mogućnosti, ali tipovi su večni i u svakom igraču danas vidim ličnosti nekih od ranije. Svako se uklapa u tip razmišljanja koji je imao neko od prethodnika, godinama ili decenijama ranije. Reč ili pokret u meni se pretvara u veliki deža vu. Sjajno je videti razvoj, stasavanje pojedinca, mlad igrač postaje iskusan igrač, iskusan igrač mlad trener, mlad trener iskusan trener, a dugo sam, recimo, sarađivao sa Vujom u svim tim fazama.

Godine menjaju ljude, ali neke vrednosti nikada.

- Nekada smo bili slični godinama i bili drugari, u današnjoj ekipi vidim svoju decu, oni su adrenalin mladosti za mene, ja njima podrška, iskustvo. Ponosan sam što sam kod svih budio osećaj poverenja koji nikada nisam izneverio. Šta se desi u svlačionici, ostaje zaključano tamo i u meni, bilo gde da sam radio, u klubu, reprezentaciji.

Branislav Mrkonjić, čini se, ostvario je svoj san, veruje da može svako.

-Prvo morate da sanjate, a onda da verujete i volite svoj san, da mu se nadljudski posvetite, težite i kada je blizu i daleko i negde se mora vratiti sav trud i ljubav, mora ako je prava – u rečenici, lekciju mladima, daje Branislav Bane Mrkonjić - čika Bane.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa