20. novembar 2020.20. nov 2020.
Usvojen treći rebalans budžeta, Vlada odobrila 300 miliona dinara Šapcu

Usvojen treći rebalans budžeta, Vlada odobrila 300 miliona dinara Šapcu

Danas je održana treća sednica Skupštine Grada Šapca. Na dnevnom redu su bile 24 tačke, a najvažnije od njih ticale su se budžeta i poslovanja javnih preduzeća.

Usvojena je odluka o završnom računu budžeta grada za 2019. godinu, zatim izveštaji o izvršenju budžeta do 30. septembra 2020. godine i treći rebalans budžeta za 2020. godinu. Takođe su odobrena sredstva za pokrivanje tekućeg poslovanja javnog partnera "Duge" za obavljanje gradsko - prigradskog prevoza.



Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić saopštio je da je Vlada Srbije danas odobrila pokrivanje deficita Grada u 2020. godini u iznosu od 300 miliona dinara iz tekuće budžetske rezerve.

-Obećavali smo u kampanji da ćemo imati čvrstu i jaku podršku svoje države i to se obistinilo. Država je pomogla da neuravnotežen budžet i mnogo veći rashodi nego što su bili prihodi u 2020. godini budu pokriveni iz tekuće budžetske rezerve Republike Srbije. Mi ćemo u narednom periodu planirati uravnotežen budžet za 2021. godinu i da nećemo imati potrebe za zaduživanjem Grada. Druga važna stvar danas - hvalili su se u prethodnom periodu da će prevoz biti opterećenje za budžet u iznosu od nula dinara. Istovremeno, prethodni članovi Gradskog veća su doneli odluku da se na račun privatnog partnera isplati 22,3 miliona dinara. Mi smo u međuvremenu prgovarali sa privatnim partnerom "Dugom" i, uvažavajući sve mere zbog kojih je smanjen broj putnika, doneli odluku da se iz budžeta isplati nešto više od 18 miliona, što je nulto poslovanje privatnog partnera, odnosno pokrivanje direktnih troškova, rekao je Aleksandar Pajić.

Najavio je i da će radnicima javnih komunalnih preduzeća biti isplaćena solidarna pomoć. Naveo je da je to zakonom predviđeno, ali da iz "nejasnih razloga" radnici nisu bili ispoštovani.

-Skupština Grada je donela odluku da svi programi poslovanja koji su danas bili u rebalansu, da se zaposlenima isplate solidarne pomoći. To pravo će ostvariti i ona javna preduzeća koja danas nisu bili u rebalansu programa poslovanja. Sva javna preduzeća koja pozitivno posluju će ući u ovu isplatu, a oni koji nerentabilno posluju neće moći to da isplate. Verujem da će naša javna preduzeća imati pozitivne bilanse u narednom periodu, rekao je Pajić.

Današnja sednica održana je uz saglasnost Zavoda za javno zdravlje i poštovanje svih epidemioloških mera. Ni ovog puta nisu prisustvovali odbornici opozicije, tako da je sednica završena brzo, bez rasprava među odbornicima.



-Danas smo na dnevnom redu imali jako značajne tačke, važne za funkcionisanje javnih preduzeća, ali i grada u celini. Neke tačke smo trebali da usvojimo dosta ranije, ali nismo mogli zbog izbornog procesa. Pre svega mislim na završni račun za 2019. godinu, kao i kvartalne izveštaje o izvšenju budžeta. Najznačajnnija tačka je bila rebalans budžeta Grada Šapca za 2020. godinu i posebno me raduje da smo uspeli da pokrijemo deficit od 300 miliona dinara koji se pojavio, rekao je predsednik Skupštine Grada Nemanja Pajić i još jednom pozvao opoziciju da dođe u Skupštinu i učestvuje u raspravi.

Odbornici su minutom ćutanja odali poštu preminulom patrijarhu Irineju.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa