21. novembar 2020.21. nov 2020.
Foto Beta

Foto Beta

Janković: Medicinski deo Kriznog štaba predložio oštrije mere, odluku Vlade očekuju danas

Imunolog Srđa Janković izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba zatražio dodatno pojačavanje protivepidemioloških mera, poput skraćenja rada svih objekata koji ne podmiruju "nasušne potrebe građana", a da odluku Vlade Srbije očekuju danas.

On je za RTS naveo da su juče na sastanku Kriznog štaba predložili da posle 17 sati rade samo prodavnice prehrambene robe, apoteke i benzinske pumpe i da nošenje maske bude obavezno u svim situacijama gde može doći do međuljudskog kontakta.
"Nadamo se da će mere biti donete u punom obimu koji je medicinski deo Kriznog štaba predložio... Mi smo tražili i da se maska nosi bezuslovno, uvek i svuda, ali je razum prevladao. Kada neko šeta sam pored reke, ne mora da nosi masku", kazao je Janković.

On je ocenio i da "sigurno ima prostora" da se građani rigoroznije pridržavaju već propisanih mera, kao i da policijski čas u ovom trenutku nije svrsishodna mera, odnosno koja bi usvajanjem novih predloga postala nepotrebna.

Janković je rekao da je molitveni ispraćaj i celivanje tela parijarha srpskog Irineja, koji je preminuo od posledica korona virusa, prilika da se pokaže odgovornost u ponašanju, zbog čega savetuje održavnje distance, izbegavanje bliskog kontakta, i naveo da će telo preminulog patrijarha biti na barem metar udaljenosti od vernika.

"Svestan sam da je celivanje tela patrijarha važno, ali je zaštita života i zdravlja takođe važna. Ja sam siguran da će nam opraštaj od svetosti (patrijarha Irineja) biti još jedan podsetnik da treba da čuvamo zdravlje", kazao je Janković.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji će biti održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije u propisali nadležni državni organi.


Izvor Beta

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa