21. novembar 2020.21. nov 2020.

Povorka sa kovčegom sa telom patrijarha Irineja krenula ka Spomen hramu Svetog Save

Povorka sa kovčegom sa telom patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irinejem krenula je prema Vračaru, ka Spomen hramu Svetog Save, nakon završetka službe i liturgijskog otpusta u Sabornoj crkvi.

Prethodno su u Sabornoj crkvi održani sveta liturgija povodom Arandjelovdana, slave beogradske Saborne crkve i pomen preminulom patrijarhu.

Sveti arhijerejski sinod SPC obavestio je javnost da će se se tokom molitvenog ispraćaja preminulog patrijarha Irineja, SPC striktno pridržavati epidemioloških mera koje su propisali nadležni državni organi.

Iznad tela patrijarha bila je postavljena prozirna ploča, koju su sveštenici povremeno dezinfikovali zbog celivanja vernika, a samo deo okupljenih u Sabornoj crkvi je nosio maske.

Pomen je pre Saborne crkve služen u Patrijaršijskom dvoru. Služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje episkopa šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija, u prisustvu episkopa remezijanskog Stefana, vikara patrijarha.

Kolonu će ispred Hrama Svetog Save dočekati vojska, a u hramu i sveštenstvo.

Pomen na Vračaru je zakazan za 12.30, a nakon toga će celog dana i noći sveštenici čitati jevandjelja nad njegovim odrom.

Zemni ostaci patrijarha će biti izloženo u Hramu Svetog Save za iskazivanje poštovanja sve do sutra, kada će po završetku liturgije i opela biti položeno u kriptu Hrama.

Patrijarh Irinej biće prvi poglavar SPC koji će tu biti sahranjen.

Početak liturgije i sahrane zakazan je za 9 časova.

Patrijarha Irinej preminuo je u petak, 20. novembra, u 7.07 sati u Vojnoj bolnici na Karaburmi, od posledica korona virusa.

U Srbiji je zbog smrti patrijarha SPC istog dana proglašena trodnevna žalost.
Beta

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa